Krooninen sairaus ei katoa

0
703

Jaoin Instagramissa kuvan ja pohdintaa siitä, kuinka ”a chronic illness won’t just disappear” ( = krooninen sairaus ei vain katoa). Postaus herätti paljon kommentointia enkä selvästi ollut ainoa, joka oli kohdannut ihmisiltä ymmärtämättömyyttä sen suhteen, mitä tarkoittaa se, että sairaus on krooninen.

Suomisanakirjassa (www.suomisanakirja.fi) krooninen määritellään seuraavasti: pitkäaikainen, pitkällinen, jatkuva, pysyvä.

Sairauteni, Colitis Ulcerosa, on krooninen eli pysyvä tulehduksellinen suolistosairaus. Silti ihmiset kyselevät minulta jatkuvasti esimerkiksi: ”Milloin alat taas voida hyvin?” tai ”Eikö kaikki olekin kunnossa sitten sen leikkauksen jälkeen?” Silloin, kun eräs minulle vieras henkilö totesi, että ”ei hätää, sä paranet tästä kyllä”, en tiennyt itkeäkö vai nauraa (päätin nauraa).

People ask me these questions so often: 'When will you be okay?' 'After this surgery / period of time you're going to be fine, right?' I've even heard: 'Don't worry, you will heal from this disease. Ulcerative Colitis is a chronic disease. C h r o n i c. I sure hope I'll reach a point where I'm not struggling with my J-pouch this much but my illness is not going to magically disappear. I'm going to live with it for the rest of my life. Even if I didn't have any symptoms of Colitis, there'd still be permanent changes in my body due to all the three surgeries. I do believe a healthy lifestyle can support your well-being greatly, but I guess even when symptom-free, you're going to have a tendency toward your disease. At least this is how I see it. For example, before my reversal surgery I was feeling quite alright until one day I talked to my surgeon and got afraid of the upcoming operation. Within a few hours my stomach got upset, I got fatigue and a headache and had to skip an exam in order to rest at home. I think the uncertainty of life makes people scared. They need to believe that nothing bad is going to happen in the future. But that's not how things work; you can plan a happily ever after but it won't come true. First of all, we live in the present, NOT in the future and second, there will be hardship whether you want it or not. But there will also be beauty and light and happiness. ✨ Life can be tough but the key is to be grateful for what you have. ?? * * * * #ulcerativecolitis #ibd #ibdfi #chronicillness #spoonie #spoonielife #jpouch #quote #quotes #mindfulness #gratitude #yogi #life #wellness #health #jpussi #terveys

A post shared by Iiris Linnea Heikkinen (@thekindwarrior) on

En nimittäin parane sairaudestani, vaan elän sen kanssa koko loppuelämäni. Toivon toki, että tämänhetkiset haasteeni j-pussin kanssa helpottavat jossain vaiheessa, mutta ei sairauteni tule mitenkään taianomaisesti katoamaan. Ja vaikka minulla ei itse Colitiksen oireita olisikaan, kehossani on kuitenkin pysyviä muutoksia kolmen suolileikkauksen jäljiltä.

Uskon, että terveellinen elämäntapa voi tukea hyvinvointia merkittävästi. Mutta silloinkin, jos joku onnistuu pääsemään sairautensa kanssa oireettomaan vaiheeseen (=remissio), säilynee hänellä silti alttius sairaudelle. Omasta elämästäni esimerkkinä viime syksy, jolloin vointini oli ohutsuoliavanteen kanssa varsin hyvä. Kuitenkin sinä päivänä, kun kävin kirurgin kanssa juttelemassa lähestyvästä avanteensulkuleikkauksestani, operaatio alkoi todella pelottaa minua. Muutamassa tunnissa vatsani oli sekaisin, päätäni särki, pystyin heikotukseltani hädin tuskin kävelemään kotiin ja jouduin jättämään tentin välistä.

Luulen, että ihmisillä on kova tarve uskoa, ettei tulevaisuudessa tule tapahtumaan mitään pahaa. Epävarmuus tulevasta on pelottavaa, ja joskus ihmiset pelkäävätkin jonkin asian menettämistä niin kovasti, että unohtavat nauttia siitä tässä hetkessä. Vaikka voi olla kiva kuvitella elämälle onnellinen loppu kuin sadussa, ei sellainen tule toteutumaan, sillä vaikeuksia on aina vastassa, kaipasi niitä tai ei.

On myös turha odotella, että elämä olisi täydellistä ennen kuin sitä alkaa elää. Jos vaikkapa joku mies treffeillä kovasti kaipaa minulta vakuuttelua siitä, että voin jonkun tietyn ajan päästä paremmin, minulle tulee sellainen olo, että hän ei pysty hyväksymään sitä, ettei kenenkään elämä ole täysin kontrolloitavissa.

Onneksi vaikeuksien lisäksi tulevaisuudelta voi odottaa myös paljon iloa ja kauneutta. Ja koska elämä tapahtuu tässä ja nyt, kannattaa pysähtyä huomaamaan ne nykyisetkin kiitollisuuden aiheet.

– Iiris Linnea

KOMMENTOI

Kommentoi!
Kirjoita nimesi