Elämän Jatkuvuus

”Meri, hymyilee kaukaa, Sen huulet taivaasta, usvaa hampaat. Mitä myyt, paljasrintainen, levoton tyttö? Myyn vettä, herra, merien vettä. Mitä kannat veressäsi, tumma poika? Vettä on veressäni, herra, merien vettä. Äiti mistä nuo suolaiset kyyneleesi? Vettä itken, herra, merien vettä. Sydän, mistä on katkera ikäväsi? Katkeraa, on merien polttava vesi! Meri, hymyilee kaukaa. Sen huulet taivaasta, usvaa hampaat.” Federico Garcia Lorcan runo Balladi meren vedestä.

Meren rannalla istuessa herää monia ajatuksia katsellessa mahtavan voimakasta ja loputonta merta. Vesi on yksi elämän edellytyksistä ja ajatukset liitävät elämän jatkuvuuteen. Itse olen jo kolmekymmentä vuotias eikä minulla ole vielä lapsia. Olen seikkailija luonne enkä oikein ole koskaan miettinyt itseäni äitinä. Äitiys on varmasti hieno asia ja oman suvun jatkuminen hienoa, mutten ole varma onko se minua varten. Olemme mieheni kanssa sopineet että lapsia tulee jos on tullakseen, ilman sen kummempia stressaamisia. Eihän kukaan ole koskaan todella valmis lapsen tuloon, niin miksi huolehtia asioista jotka eivät vielä kosketa minua. Aika näyttää mitä tapahtuu ja siihen asti nautin elämästä tälläisenaan.

Ajatus suvun jatkuvuudesta saa pohtimaan että jos en saa jälkeläisiä niin katoanko aikani jättäessä kokonaan kun kukaan ei jatka sukuani tai kaipaa minua? Elämä on elämää jokaisessa meissä itsessä ja kuoleman jälkeiset tapahtumat ovat kysymys erikseen. Ihminen kirjoittaa itse omaa historiaan ja eletyllä elämällä on merkitystä myös muille läheisille. Elämästä kannattaa nauttia nyt, kun ei koskaan tiedä mitä tapahtuu huomenna.

Elämä jatkaa kulkuaan pois menon jälkeenkin ja jälkeläiset ja muut läheiset pitävät meidän elämää elossa. Elämä on jotain selittämätöntä ja omakohtaista, mikä saa aikaan jatkuvuuden ja eloisuuden. Vaikka yksi poistuisikin, tilalle tulee uusia ja elämä jatkaa kulkuaan. Aivan kuin meri, joka liikkuu alati virtojen viedessä. Jatkuvuus tuo turvaa mutta ei ole elämän edellytys. Voin elää nyt ja nauttia kauniista asioista ympärilläni, ilman että jatkan sukuani eteenpäin. Olen tässä ja nyt.