Aistien Juhlaa

Juhlat ja varsinkin joulun aika on tunnelmallista aikaa, jolloin jokainen aisti pääsee nauttimaan erilaisista elämyksistä. Joulun tuoksut kantautuvat nenään, musiikki soi korvissa, herkut sulavat kielillä, silmät erottavat kauniita koristeita ja voi tuntea iloisen tunnelman ympärillään. Aistit auttavat meitä hahmottamaan maailmaa ja tekevät meidät tyytyväisiksi. Aistit liittävät myös tapahtumia toisiinsa, auttavat meitä muistamaan asioita. Jokin tuoksu kuten vaikka vasta leivotun pullan tuoksu, saa mielen taas matkaamaan lapsuuteen ja mummolaan. Aisteilla myös koetaan ja ne auttavat nauttimaan tunnelmasta.

Itselleni joulun tunnelma syntyy kynttilän valosta, kauniista joululauluista, kanelin tuoksusta ja yhteisestä kiireettömästä ajasta. Joka päivään koitan luoda erilaista tunnelmaa ja aistia maailmaa täysillä aisteilla. Hetkiä tulee ja menee, ja kun yrittää elää aistit avoinna, voi kokea maailman pieniä suuria ihmeitä joka päivä. Moni kulkee ns. silmät ummessa ja luottaa tuttuun ja turvalliseen tapaan tehdä asioita. Rutiineissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta uusia asioita tehdessä mieli pysyy virkeänä ja aistit herkistyvät. Itselleen pitää antaa lupa nauttia.

Tunnelma valaistusta

Aistein koetaan maailmaa ja niitä pidetään itsestäänselvänä osana itseä. Moni kuitenkin kärsii jonkin aistin puutteesta, mikä taas herkistää muita aisteja. Huomasin aistien voimakkuuden kun tein erilaisia aisteja harjoittavia meditaatio harjoituksia. Venytys harjoituksessa mieli oli todella läsnä ja aistin kuinka vartaloni venyi nikama nikamalta. Huomasin ja tunsin todella myös venytyksen jälkeisen vaikutuksen kehooni. Mieli on ihmeellinen voima, kun todella keskittyy tekemiseen, avaa se kaikki aistit aistimaan. Ääni meditaatiota tehdessä äänet ensin tulvivat pään sisällä mutta hetken niitä kuuneltua ne sulautuvat taka alalle ja mieli täyttyi ajatuksista. Aistit täydentävät toinen toisiaan ja luovat kokonaisuudessaan hätkähdyttävän järjestelmän. Aikuisilta usein puuttuu kyky nauttia täysin aistein kuin lapsi ja moni kaunis asia jää kokematta. Aisteja harjoittaessa saa niin paljon enemmän irti, joten avaa silmäsi ja koe maailmaa, älä vain kävele sen lävitse.

Elämän kauneutta