Tili tuli, tili meni – asiaa maniasta

2
2017

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyy pääsääntöisesti kaksi eri puolta: masentuneisuus ja sairauden maaninen vaihe (on olemassa myös sekamuoto). Mania alkaa usein äkisti ja se saattaa kestä muutamasta viikosta pariinkin kuukauteen. On olemassa myös hypomaniaa, joka on manian lievempi muoto.

Manian huomaa ehkä parhaiten siitä, että sairastuneen vireystaso on kohonnut. Hän on aktiivinen, tavallista puheliaampi ja saattaa vaikuttaa, että myös hänen itsetuntonsa on kohonnut pilviin. Kaikilla ei kaikkia oireita ole. Minä tunnistan itsestäni selittämättömän aktiivisuuden sekä valitettavasti myös holtittoman rahankäytön.

Mulla ei ole maniaa ollut kovin montaa kertaa sen aikana, kun minulla on virallisesti bipo-diagnoosi ollut. Ehkä parhaiten menneet maniat voi tarkistaa pankkitililtä, sillä maniassa monesti kuvittelen, että minulla on rahaa vaikka muille jakaa.

Todellisuudessa rahaa ei ole. Maniassa teen monesti ostoksia paikoista, joissa maksun voi tasata eriin. Se mahdollistaa sen, että voin kerralla tehdä ostoksia monelta eri firmalta, ja ajattelen, että ”kyllähän minä nuo nopeasti maksan, parikymppiä vain kuukaudessa”. Tuo ajattelutapa on vaarallinen.

Olen lukenut monista bipoista, että heillä on ihan tolkuttomia summia velkaa juuri maniassa tapahtuneiden impulsiivisten ostojen takia. Oma tilanteeni on verrattain helppo: velkaa on noin tuhat euroa.

Summa ei ole suuri, mutta tekee joka kuukausi ison loven budjettiin, joka työttömällä on jo ennestään pieni.

Maniaa minulla ei viime kevään jälkeen ole ollut. Sen myötä olen tehnyt myös maltillisia ostopäätöksiä eikä kuukausibudjetti ole hirveästi ainakaan ylittynyt. Hyvä minä! Toivon todella, että saisin pidettyä pääni, enkä joutuisi manian vieteväksi. Mania saa kyllä tulla, mutta rahojen on pysyttävä kukkarossa!

Olen tässä parin viikon aikana käynyt läpi mun tavaroita, ja alkanut myymään ylimääräistä pois. Tarkoituksena on – totta kai – tienata jonkin verran rahaa velkojen maksua varten, mutta myös ihan mielenkiinnosta ryhdyin tähän: halusin selvittää miten paljon mulla onkaan turhaa tavaraa. Olisikohan manialla jotain tekemistä tavarapaljouden kanssa?

Te, jotka tämän sairauden kanssa elätte: miten teillä mania näyttäytyy? Näkyykö se kukkarossa?

Ps. Jos laittaisin tänne myyntiin lähinnä vaatetta, mutta myös jonkun verran tavaraa, niin olisiko innokkaita ostajia? Kommentoikaa!

Comments are closed.