V*tun vammainen

3
2942

Mitä teille tulee ensimmäiseksi mieleen sanasta vammainen? Tai homo? Entä autisti? Miltä joku näyttää, kun sen sanotaan näyttävän/kuulostavan ihan vammaiselta tai olevan ihan vammaista?

Aiemmassa postauksessa lupasin kirjoittaa sanan vammainen väärinkäytöstä.(http://www.motivaatiomaanantai.fi/pyorilla/opas-pyoratuolissa-istuvan-kohtamiseen/) Autistilla, homolla ja vammaisella on kaikilla neutraali merkitys ja ne tarkoittavat neutraalia asiaa. Kuitenkin varsinkin alakoulumaailmassa näitä sanoja kuulee käytettävän siinä merkityksessä, että joku on huonoa, tyhmää tai muuten vain väärin.

Jotkut lapset (ja valitettavasti aikuisetkin) käyttävät näitä haukkumasanoina toista ihmistä kohtaan, yleensä sillä V-sanalla (tai jollain muulla kirosanalla) höystettynä. V’tun homo/autisti/vammanen ovat meille kaikille varmasti tuttuja. Olen usein miettinyt, että suomen kieli on erittäin rikasta. Miksemme siis kehittelisi uusia haukkumasanoja (jos niitä nyt on pakko kehitellä) ainaisen kirosanan+vammaisen tilalle? Missä ovat tohelo, torvelo, tunari ja tumpelo?

Muutama viikko takaperin törmäsin eräässä suuressa Facebook-ryhmässä postaukseen, jossa sen kirjoittaja sanoi olevansa v*tun vammanen, joka ei osaa tehdä mitään ja sen takia hänet pitäisi pommittaa, sillä hän on täysin arvoton ja vammainen. Tässä kohtaa minulla kiehahti totaalisesti yli. Olin jo kirjoittamassa erittäin napakkaa kommenttia, jossa jo olin kirjoittamassa tästä samasta asiasta, mutta päätin luovuttaa, sillä se olisi varmaan ollut taistelua niitä kuuluisia tuulimyllyjä vastaan. Silti mieleeni heräsi kysymys: Eivätkö ihmiset oikeasti tajua, mikä merkitys heidän käyttämillään sanoilla on?

Jos sanoo v*tun vammainen/homo/autisti/skitso jne., tulee samalla levittäneeksi niitä ennakkokäsityksiä ja stereotypioita, mitä ihmisillä näistä sanoista ja ihmisryhmistä tulee mieleen. Se lisää myös tietyltä osin stigmaa näiden asioiden ympärillä. Näin voidaan kokea, että esim.  vammaisuus, homous autismi tai skitsofreenisuus olisi jotenkin yhdistettävissä nolouteen, häpeään, arvottomuuteen, huonouteen ja heikkouteen niin kuin edeltävästä esimerkistä voi havaita.

Olen huomannut, että nykyään jotkut ihmiset karttavat sanomasta vammainen yms, koska pelkäävät sen olevan loukkaava nimitys, vaikka se onkin täysin neutraali ja asiallinen, kunhan sitä vain käytetään oikeissa yhteyksissä. Tämä johtuu siitä, että jotkut ihmisistä käyttävät niitä haukkumiseen.  Sanat liikuntaesteinen ja -rajoitteinen tuntuvat minusta turhalta hienostelulta. Minulle voi sanoa ihan rehellisesti, että vammainen, lupaan olla loukkaantumatta siitä.

En mielestäni ole huumorintajuton tai tiukkapipo – kaukana siitä. Pystyn vitsailemaan avoimesti vammastani. Mutta kun näen aikuisen ihmisen käyttävän vammaista haukkumasanana ajattelen automaattisesti, että tällä ihmisellä puuttuu sydämen sivistystä. Kun mietimme, mistä lapset oppivat käyttämään esim. vammaista haukkumasanana, meidän pitää suunnata aikuisiin. Lapset ja nuoret ottavat mallia käytökseen juuri aikuisista.

Jos haluamme vähentää vähemmistöjen saamaa stigmaa, meidän täytyy lopettaa näiden sanojen käyttö haukkumistarkoituksessa. Näin voimme osoittaa, etteivät vähemmistöön kuuluvat ole sen huonompia kuin muutkaan. Asioista pitää voida puhua niiden oikeilla nimillä. Sitä helpottaisi paljon se, ettei vammaista/homoa yms. käytettäisi haukkumasanana. Tällä tavoin näihin asioihin voitaisiin tulevaisuudessa suhtautua neutraalisti ja puhua avoimesti, kun ennakkokäsitykset hälvenisivät.

Samanarvoisuuden edistäminen voi  joskus lähteä niinkin pienestä, kuten sanavalinnoista.

-Martta

PS. Otsikko on raflaava, mutta minusta tuntui oikealta laittaa otsikoksi juuri se.

Comments are closed.