Sometonta joulua!

3
919

Nykyajan somesta ei olisi vielä muutama vuosi sitten osattu kuvitellakaan. Se on innovaatio. Maailma on nykyään pienentynyt Somen ansiosta, sillä kuulemme uutiset toiselta puolelta maapalloa lähes reaaliajassa sekä voimme seurata lähes kenen tahansa arkea tuosta noin vain, kun taas ennen se olisi ollut melkein mahdottomuus. Somen ansiosta voimme pitää helpommin yhteyttä ihmisiin sekä luoda uusia ihmissuhteita. Kuitenkin somella on varjopuolensa, jotka voivat jäädä meiltä usein huomaamatta, kuten kilpailevuutta, yksinäisyyttä ja kateutta. Niistä aion tänään puhua.

Tuskin kovin moni julkaisee somessa kuvia itsestään oksennustaudissa tai muuten vain naama mutrussa. Tuskin kovin moni päivittää potkuistaan tai siitä, kuinka liukastui ihmisjoukon edessä. Sen sijaan somessa voi nähdä miljoonia häämatkakuvia, kuvia lapsista ja lemmikeistä sekä postauksia ylennyksistä ja uusista työpaikoista. Somessa annetaan itsestään tietysti se paras mahdollinen kuva ja elämää tarkastellaan vaaleanpunaisten lasien läpi.  Kuitenkin nämä kuvat kaikesta ihanuudesta ja onnellisuudesta voivat synnyttää kateutta sekä kilpailua, kun halutaan olla parhaita. Kilpailevuus on biologista, ja evoluution aikana se on ollut välttämättömyys, koska silloin on yleisesti vallinnut ”Syö tai tule syödyksi” -mentaliteetti. Kilpailevuus ei ole siis mikään huono asia. Nykyisin se on somessa korostunutta ainakin tietyllä tapaa, sillä somesta voi tulla tietyllä tapaa paineita, että pitää itsekin näyttää muille elävänsä hyvää elämää. Se voi osittain luoda myös pinnallisuutta ja näin kateutta, kun luulee, että oma elämä on surkeampaa kuin muiden.

Toinen ongelma on se, että some ei korvaa oikeaa yhdessäoloa. Viestit, videopuhelut emojit tai Snapchatissa lähetetyt kuvat, eivät korvaa toisen ihmisen näkemistä, hänen ilmeitään, hänen reaktioitaan, kosketusta taikka halia, eivätkä ikinä tule korvaamaan. Minusta itsestäni on ainakin paljon mukavempi puhua asioista kasvotusten kuin viestillä tai soitolla, se on nyt vaan paljon aidompaa kuin mikään some.

Joskus olisi meille kaikille hyväksi, että pysähtyisimme miettimään sosiaalisen median vaikutusta elämäämme. Joskus on ihan hyvä olla ilman somea ja mennä vaikka jonkun luokse kylään. Esimerkiksi minun isovanhempani eivät käytä somea ja heille kasvotusten sanotut asiat merkitsevät paljon enemmän kuin lähetetyt viestit. Toivottavasti some ei koskaan korvaa kosketusta tai ihmisten oikeaa näkemistä, sillä se vain tuo paremman olon kuin yksikään soitto, viesti tai kuva.

Joulu on yhdessäolon juhlaa. Miksi siihen pitäisi siis sotkea somea, joka ei mitenkään pysty korvaamaan oikeaa yhdessäoloa. Unohtakaamme siis kaikki pinnallisuudet, katkeruudet ja tykkäykset – ja koko some hetkeksi. Keskitykkäämme siihen, mikä on tärkeää -läsnäoloon. Nyt on paras aika vaihtaa kuulumiset isovanhemman kanssa tai käydä kaukaisen sukulaisen tai tuttavan luona. Nyt on hyvä hetki nähdä ihmisiä kasvotusten ilman mitään someja.

Pieni sometauko tekee itse kullekin hyvää, kuten myös allekirjoittaneelle. Saa keskittyä tärkeisiin asioihin ja unohtaa tykkäykset ja kateus. Nyt on hyvä olla vain ja nauttia hetkestä. Joulu on kuitenkin vain kerran vuodessa, joten siitä pitää nauttia täysin siemauksin.

Hyvää (ja sometonta) joulua teille jokaiselle!

 

Comments are closed.