Hitot muiden mielipiteistä

2
3533

Vaikka en uudenvuodenlupauksista piittaakaan, tänä vuonna tein tosiaan itsekin uudenvuodenlupauksen. En luvannut parantaa arvosanojani tai laihduttaa tai mitään muutakaan klassista. Sen sijaan lupasin, että tänä vuonna yritän olla välittämättä siitä, mitä muut minusta ajattelevat. Huom. paino todella vahvana sanalla yritän.

Kyllähän kaikki sen tietävät, ettei onnellisuuden pitäisi riippua muista ihmisistä. Että pitäisi olla rohkeutta tehdä sitä, mitä haluaa ja mistä tulee onnelliseksi ilman, että edes ajatteleekaan, mitä muut mahtaisivat sanoa, sillä elämää ei pitäisi elää toisten ehdoilla, vaan omilla ehdoilla.

Se, että pystyy olemaan välittämättä muiden mielipiteestä nähdään hyvin itsevarmana. Itsevarmuus on hyvin seksikästä, kun taas epäitsevarmuus ei ole. Itsevarmuus on nykyajan valtti, sellainen asia, jota jokaisen kuuluisi tavoitella elämässään. Mutta kun ei se ole niin helppoa, vaan itseasiassa erittäin hankalaa – ainakin minulle, sillä minä olen todella epäitsevarma.

Kun vaikka kohtaan uuden ihmisen, jonka kanssa pitäisi tehdä tuttavuutta, ajattelen heti: ”Mitäköhän se musta aattelee? Entäs, jos se pitää mua vähä-älyisenä tai jotain muuta negatiivista. Mitä jos nolaan itseni nyt tosi pahasti?” -mantraa. Ehkä tämä mun vamma vaikuttaa tähänkin, vaikken todellakaan haluaisi sen vaikuttavan. Sillä mä tiedän, että osalla ihmisistä on ennakkoluuloja vammaisuutta ja pyörätuolia käyttävää ihmistä kohtaan. Se oikeasti sattuu välillä, kun huomaa, että ihminen, jonka kanssa yrität keskustella pitää sua älyllisesti pikkulapsena. Pyörätuolia tai tätä vammaa ei voi piilotella, kuten joitain sairauksia voi. Sitä ei voi tehdä näkymättömäksi, vaikka kuinka haluaisi(n). Se tulee vääjäämättä esiin jo ensikohtaamisella.

Siksi minä jännitän niitä, ensikohtaamisia ja muiden ihmisten mielipiteitä. Haluaisin olla maailmalle ja ihmiselle ihan normaali nuori, joka elää ihan tavallista elämää. En haluaisi identifoitua vammaiseksi tai vajaaälyiseksi kenenkään mielessä. Haluaisin olla ihan vain Martta. Sen takia muiden mielipiteet minusta ovat painaneet vaakakupissani ihan liian paljon enemmän kuin niiden pitäisi. Siksi päätinkin ainakin tänä vuonna yrittää olla välittämättä, mitä muut ajattelevat minusta.

Helppoa se ei tule olemaan Ei todellakaan. Tätä blogiakin kirjoittaessani mietin vain, että mitäköhän lukijat ajattelevat. entä, jos tämä postaus onkin huono tai tylsä tai vain turha muiden mielestä. Siksi olen viivytellyt tämän julkaisemista ja kirjoittamista.

En kuitenkaan usko, että kukaan voisi olla välittämättä täysin muiden mielipiteistä. Se on kai vaan biologista ja psykologista, että jokainen ajattelee vähän muiden mielipiteitä, ettei käyttäydy ihan sopimattomasti. Evoluution tuloksia varmasti tämäkin. Eihän se mitenkään huono asia todellakaan pienissä määrin ole, että miettii, mitä muut ajattelevat, toisten huomioonottaminenhan on ihan vain tervettä järkeä. Mutta liiallisissa määrin esiintyessään, se voi oikeasti rajoittaa elämää hyvin paljon. Voi tulla sellaiseksi, ettei uskalla tehdä mitään, koska pelkää, miten muut suhtautuvat, ja sehän pelkästään huono asia. Ei se ole enää elämistä.

Nyt olen alkanut omaksumaan sellaista ajattelutapaa, että minä olen ihan hyvä, ja että minä riitän. Että mitä väliä, sillä on, vaikka joku minulle nauraisikin tai pitäisi esim. blogiani tylsänä tai postauksiani liian pitkinä. Mitä sitten? Hitot siitä. Tämä on minun elämäni, eikä muiden. Tämän ajattelutavan omaksuminen on vaatinut paljon ajatustyötä ja uskallusta, mutta uskon, että tämä kantaa jossain vaiheessa hedelmää. Nytkin tätä blogipostausta kirjoittaessani olen ajatellut monta kertaa olevani ihan huono, ja että muut eivät pidä tästä postauksesta. Mutta sitten olen ajatellut, että mitä sitten, vaikka joku ei pitäisi. Se ei saa minun elämääni paljon hetkautettua. Tämä on minun blogini ja minun elämäni.

Hitot muiden mielipiteistä.

-Martta

PS. Artikkelikuva on tuo tylsä oletuskuva, mutta ihan sama, ei kiinnosta.

2 KOMMENTIT

  1. Ihana olet. On lahja nähdä kauneutta ja lahjakkuutta, siellä missä geneerisesti nähdään epävarmuutta ja heikkoutta, mitä vanhemmaksi tulee sen enemmän persoonallisuus ja sisältö ratkaisevat kuin ulkokuori.

Comments are closed.