Alku

4
1744

Moikka!

Oon 17-vuotias Martta ja oon toisella vuodella lukiossa. Itseäni kuvailisin ihan normaaliksi nuoreksi. Vapaa-ajalla hengailen kavereiden kanssa, luen, leikin koirani, labradorinnoutaja Nipsun, kanssa, katson Netflixiä tai nukun. En ole ennen kirjoittanut blogia, mutta pidän kyllä kirjoittamisesta, joten saas nähdä, mitä tuleman pitää! Harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa.

Mutta mulla on myös asia, joka tavallaan erottaa minut muista. Käytän liikkumiseen pyörätuolia synnynnäisen dystonisen tetraplegian, eli tuttavallisemmin CP-vamman takia. (CP-vamma ei tarkoita älyllistä kehitysvammaa, vaikka sekin voi olla liitännäisoireena) Heti kun päätin ryhtyä tähän blogihommaan mukaan, päätin, että olen avoin tämän asian suhteen. Olen lyhyen elämäni aikana kohdannut ennakkoluuloja, mutta olen myös huomannut, että mitä enemmän ihmiset tietävät vammaisuudesta ja pyörätuolilla liikkumisesta, sitä vähemmän ennakkoluuloja esiintyy.

Pyörätuoli ei ole minulle este, vaan ainoastaan ehkä hidaste. Asiat voi joutua tekemään hieman eri tavalla, kuin normaalisti, mutta se ei estä minua tekemästä niitä. Kaikki on mahdollista, kunhan itse jaksaa ponnistella ja nähdä vaivaa tavoitteensa eteen, koska harvoin mikään tulee ilmaiseksi.

Syy, miksi hain tähän hommaan mukaan on se, että haluaisin näyttää, että jos minäkin pystyn elämään onnellista ja täyspainoista elämää pyörätuolista ja vammasta huolimatta, tekin pystytte. Rajoitteet ovat harvoin täydellinen este, jollekin, jota oikeasti halajaa. Sairauksista ja fyysisistä rajoitteista voi koitua vaikeuksia, mutta se ei tarkoita, etteikö elämää pystyisi silti elämään, kuten haluaa. Pahin ja rajoittavin vamma loppujen lopuksi on kuitenkin se asennevamma.

Toivon, että tämä blogi voisi olla jollekin vertaistukea tai ennakkokäsityksiä poistavaa. Jos jollekin tulee blogistani edes hyvä mieli, se on jo loistavaa!

Minulta saa kysyä vammastani ja pyörätuolistani ihan avoimesti! Tyhmiä kysymyksiä ei tunnetusti ole. Voin tehdä toivepostauksiakin näistä aiheista, kysy rohkeasti, jos haluat vain tietää lisää!

Mun kirjoittaminen on tunnetusti erittäin laveaa, mutta älkää antako pitkien postauksen häiritä. Mä vaan tykkään kirjoittaa erittäin pitkästi. Kiitos, kun luitte tämän postauksen ja toivon mukaan nähtäisiin vielä uudestaankin!

Kivaa loppuviikkoa teille kaikille! 🙂

 

4 KOMMENTIT

  1. Tässä välittyy hyvin se että pidät kirjoittamisesta 🙂 Kiitos kun rohkenet kertoa avoimesti asioista ja oikaista ennakkoluuloja. Asenteesi on mitä mahtavin! ja kiitos kun olet mukana! ?

Comments are closed.