Jäännöspalojen hyödyntämistä – paitakaavan muokkausta

2
1947
Peruspaita tilkkuja hyödyntäen

Viimeinen viikko on mennyt pääosin neljän seinän sisällä kun koko perhe on kukin vuorollaan ollut flunssasaa. Vihdoin alkaa onneksi helpottaa ja vauvakin nukkuu taas normaalisti yöllä.

Oma merinovillamekkokin valmistui, mutta se on vielä kuvaamatta ja hautajaiset jäivät minulta ja vauvalta väliin, kun pikkuinen oli silloin kovasti kuumeessa. Siitä mekosta sitten myöhemmin juttua.

Ompeluista kertyy yllättävänkin nopeasti kaappiin erikokoista tilkkua ja jäännöspalaa. Pienet tilkut olen vienyt päiväkotiin askarteluja varten ja vähän isommista voi ommella vaikka alusvaatteita, pussukoita ja hiuslenkkejä, pantoja ja rusetteja.

Syksyllä tilaamistani Noshin kankaista olin aiemmin ommellut tunikaa ym. ja niistä oli jäänyt paloja jotka eivät juuri ja juuri riittäneetkään lapsen paitaan normaalilla paitakaavalla. Peruspitkähihaista paitaa oli siis tarkoitus tehdä. Vähän aikaa kaavapalapeliä pelaillen sovittelin kaavoja kankaalle, mutta eivät ne siihen mahtuneet muokkaamatta.

Kaavoja hieman muokkaamalla sain kuitenkin kankaat kivasti loppuun käytettyä. Tämä onnistui seuraavasti.

1) Muokkasin sivusaumaa siten, että etukappaleen puolelta osa helmasta siityi takakappaleen puolelle toisin sanoen sivusaumat tulevan viistosti eteenpäin. Lisäksi kaarsin aavistuksen takakappaleen helmaa pyöreämmäksi.

Kankaan sai riittämään siirtämällä sivusauman paikkaa helmassa etukappaleen puolelle. Hihat leikkasin kahdesta kankaasta.

2) Pilkullista kangasta ei pitkiin hihoihin ollut tarpeeksi, joten hihakaavasta muokkasin kaksiosaisen siten, että pilkullisen kankaan lopuista sai juuri ja juuri vielä, lyhyen hihan ja sen jatkeeksi hihan alaosan leikkasin yksivärisestä. Tässä siis piirsin lyhyen hihan ja siihen normaalin käännevaran ja sitten erikseen hihan alaosan jatkeeksi siitä kohtaa kaavasta mihin käänteen alareuna tulee.

Ompelujärjestys oli muutoin sama kuin peruspaidassakin paitsi ensin silitij ylähihaan helmakäänteet oikeaan kohtaan, sitten ompelin hihakappaleet (ylä- ja alaosan) oikeat vastakkain yhteen, jonka jälkeen peitetikilllä tikkasin ylähihan helmakäänteen (tulee saumurisauman kanssa päällekäin).

Peruspaita aavistuksen kaarretulla takahelmalla ja sivusaumat kaartuvat eteenpäin.

Hommahuoneen blogissa on ompeluhaaste ja ensimmäisenä yksityiskohtana Helmat. Tähän teemaan minulta tulossa muutama juttu seuraavassa kirjoituksessa. #helmat2018

Paita on vielä kantajalleen reilu hihoista ja helmasta, mutta eipä varmasti mene pitkään kun on sopiva.

#motivaatiomaanantai #motivaatioblogi #omatsaumat #sumaedesign #itsetehty #sewinglove #ompeluelämää #noshfabrics #noshorganics

Comments are closed.