DIY korttilompakko korkkikankaasta

1
4273

Korkkikangas on noussut yhdeksi trendikkääksi materiaaliksi laukuissa, koruissa jne. Marraskuussa Tampereen käsityömessuilla materiaalia oli myös käytetty monenlaisissa tuotteissa.Halusin kokeilla itsekin tätä materiaalia, joka tuntuu kädessä samettiselta, mutta nahkaa kevyemmältä. Eurokankaasta löytyi korkkikangasta muutamasakin eri kuosissa, joista valitsin perinteisen korkkikuvion.

Ensimmäinen kokeilu kankaasta oli korttilompakko. Kortteja on yleensä lompakko enemmän kuin pullollaan, eikä kaikki kortit millään mahdu lompakkoon. Tällaiseen kevyeen lompakkoon voi vaikka kerätä kanta-asiakaskortit talteen ja sujauttaa käsilaukun sivutaskuun. Yksinkertainen korttilompakko valmistuu helposti ja sopii mainiosti aloittelevallekin ompelijalle.

Tämän kappaleen tein noin kahdeksalle kortille sopivaksi (2 korttia kuhunkin taskuun). Tässä mallissa taskupalat 5,5 x 11cm ja kansipalat 17,5 x 11cm. Korkkikankaasta on helppo leikata ja siistit reunat saa helposti rullaleikkurilla ja viivaimella, mutta onnistuu toki saksillakin.

Korttilompakon osat leikattuina: 8 kpl korttitaskun osia sekä 2 kpl kansipaloja

Ensimmäisenä ommellaan kunkin korttitaskun yläreunat yhteen niin että vuori ja päällipuoli kiinnittyvät yläreunasta toisiinsa. Sen jälkeen korttitaskut asetellaan kannen vuoripalan päälle sopivasti, alempi tasku noin 1,5cm reunasta ja päällimmäinen reunan kanssa tasan. Klipsit ovat tässä käteviä koska nuppineuloista jää reiät materiaaliin.

Ompele ensin alemmaksi jäävän taskun alareuna kiinni kannen vuoriin (huom! Ei siis kannen päällimmäiseen osaan. Sauma jää piiloon kansipalan alle). Ja aseta sitten päällimmäinen korttitasku reunat tasan kansipalan kanssa.

Korttitaskujen yläreunat ommellaan yhteen ja taskut sommitellaan kansipalaan.
Käytin 8mm leveää kuminauhaa lompakon sulkumekanismiksi.
Kuminauhan päät tulevat kansipalojen väliin.

Kun korttitaskut on aseteltu paikoilleen mitataan kuminauhasta sopiva pala lompakon sulkimeksi (jos haluaa askarrella enemmän voi vaikka tehdä nepparikiinnityksen painonepillä ja tampilla). Itse käytin pientä palaa teippiä pitämään kuminauhan paikoillaan kun kokosin lompakkoa.

Kun kuminauha on aseteltu, lompakon kansipala asetetaan samaan nippuun reunoista tasan ja sitten ommellaan koko lompakon ympäri suoralla ompeleella läheltä reunaa. Tämä kiinnittää sekä taskut että kansikappaleet kaikki yhteen ja taskujen sivut tulevat samalla ommelluiksi kaikki kerrallaan.

Tässä kerrosten määrä oli vielä maltillinen, joten kangas liikkui vielä helposti paininjalan alla. Jos ompelet suuremman määrän kerroksia yhteen, kannattaa kokeilla rullapaininjalkaa. Lompakon ilmettä voi helposti muunnella valitsemalla erivärisen langan ja käyttämällä vaikka paksumpaa tehostelankaa (muista sopiva neula!).

Lopuksi viimeistellään siistimällä langanpäät sekä reunat. Reunat on taas helppo tasata pyöröleikkurilla.

Lopuksi siistin reunat leikkurilla.

Ja näin onkin valmista!

Valmista!

Ensimmäinen kokeilu korkkikankaasta oli helppo ja lompakko pääsee koekäyttöön. Tästä voi sitten varioida monimuotoisempia lompakoita lisäämällä taskuja ja muuttamalla kiinnitysmekanismeja.

#korkkikangas #korttilompakko #motivaatiomaanantai #motivaatioblogi #omatsaumat #sumaedesign #itsetehty #sewinglove #ompeluelämää

Comments are closed.