Marttyyrejä kaikki

Tarina kertoo, että käärmeet mittaavat ennen hyökkäyspäätöstään, jos suinkin mahdollista, mahdollisen saaliinsa venyttämällä itsensä tämän vierelle tarkastellakseen, onko tyypin kokonaisena nieleminen mahdollista. Tinder-treffien kultaisena aikakautena olen alkanut tekemään samoin. Venytellessäni pitkin pituuttani, milloin kenenkin vieressä mietin, että pystyisinkö syömään tuon. Mieleeni on tullut väkisinkin muutamia lisäkysymyksiä: pitääkö tappamisen välttämättä tapahtua kuristamalla tai myrkyttämällä ja pitääkö uhri pakosti niellä kokonaisena.

Kaverini kuvasi taannoin treffejään: -Se tyyppi ei meinannut lähteä kirveelläkään. En ihan hahmottanut, miten kirves työkaluna helpottaisi kenenkään lähtöä, ennemminkin päinvastoin; jalattomana, kädettömänä, varpaattomana tai edes kauhuissaan on kovin vaikea liikkua.

Kävin elokuvissa katsomassa Fifty Shades of Greyn kolmannen osan. Hassua, miten yhtäkkiä alistavasta ja sadistisesta seksistä kertova elokuva on valtavirran mielestä lähinnä romanttinen ja ihana. Moni haikailee hevosnaamaisen, uljaan ja epätodellisen Christian Greyn perään, joka tekee mitä haluaa ja ennen kaikkea miten haluaa.

Itse en ole kuin kerran elämässäni sitonut ihmisen, eikä sillä ollut vehtaamisen kanssa mitään tekemistä. Ollessani vielä likimain teini, ihastukseni kohde tuli oleilemaan luokseni. Muistaakseni olimme lähdössä johonkin bileisiin, ehkä hän oli tarjonnut kyydin tai olimme muuten menossa yhtä matkaa ja hän odotteli iltaan valmistautumistani. Aiemmin hän oli uhannut lukea salaa päiväkirjani. Ratkaisukeskeisenä ihmisenä sidoin hänet vanhempieni koirien hihnoilla patteriin kiinni siksi aikaa, kun kävin suihkussa. Saatan olla vieläkin ymmälläni, ettei tästä tullut vuosituhannen rakkaussatua.

Yritän vain sanoa, että ainakin nuorten aikuisten maailmassa on vaikea tietää, kenet täytyy syödä, mitä pitää niellä, haluaako tulla hiuksista raahatuksi metsään ja raiskatuksi vai viehättyisikö sittenkin saadessaan söpösti kukkalähetyksen työpaikalleen melkein ystävänpäivänä. Sanotaan, että kaikessa on kyse seksistä, paitsi seksissä, jossa on kyse vallasta.

Mielikuvat, iljettävätkin, sopivat meille silloin, kun ne mahtuvat edes epämukavuusalueellemme.

Supermallinnäköinen Stella Harasek kirjoitti ystävänpäivänä pitkän blogikirjoituksen otsikolla: Mitä tiedän rakkaudesta? Kirjoitus oli kaunis, suurisydäminen ja lempeä, mutten saanut luettua sitä loppuun. Stellakin taisi sivuta sitä, että liitämme sanan rakkaus alle oletuksen, että rakastettumme omaa selvännäön armolahjan ja tietää sanomatta, miten odotamme hänen toimivan. Universumi on antanut minulle paljon, mutten ole vielä uskaltanut pyytää oraakkelia poikaystäväksi, 90-luvulla kyllä pyysin Jari Sarasvuota ja Toni Niemistä.

Ja mitä Christian Greyhin tulee, niin perversseintä koko Fifty Shades of Grey trilogiassa on näennäinen valta-asetelma: Christian tosiaan tekee keinotekoisesti mitä ja miten haluaa, mutta kuitenkin jotenkin ihmeenomaisesti juuri siten, miten päähenkilö on salaa toivonut.  Näin ei tietenkään käy kuin elokuvissa, joissa on tosi tosi onnellinen loppu. Sitä paitsi Christian ei ollut todellakaan, kolmannessa osassakaan, kuullut #metoo –kampanjasta.

Erilaiset valta-asetelmat pyörittävät maailmaa, niin kauan kun on vuorovaikutussuhteita, on valta-asetelmia. Töissä on moneen kertaan kehotettu ottamaan digiloikka. Jospa paljon puhuttu virtuaalitodellisuus tarkoittaakin sitä, että voin jatkossa luoda maailmani ja valita roolini. Olenkin ajatellut aidon ihmisyyden olevan vähän yliarvostettua. Kukapa ei mieluiten harrastaisi valtasuhdekarkelointia itsensä kanssa, varsinkin, jos pelikaverivaihtoehtona olisivat vain toiset kuolevaiset. Ja totta kai olisin syyllinen.

Nykyään pohdin paljon omaa realiteettitajuani ja vahdin, etteivät pilvet karkaa. En ymmärrä, mitä pelkkä katsominen auttaisi, sehän ei sinällään ole edes teon sana niin kuin rakkaus ja vahtiminen.

Viitattu: Stella Harasek, blogi, Mitä tiedän rakkaudesta, (http://www.stellaharasek.com/2018/02/mita-tiedan-rakkaudesta/).

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kommentoi!
Kirjoita nimesi