Kosketa minua, pääsiäinen

Jos elämää ja valintoja vertaa pääsiäiskertomukseen, niin moraalisesti oikein toimimalla ja kaikkien parasta ajatellen sinut silti petetään kolikon takia ja ristiinnaulitaan julkisesti.

Sinällään kirkon kertoma pääsiäistarina on kiva, että siitä löytyy kaikille samaistumiskohteita. Pääsiäisenä voi yhtälailla muistella poismenneitä kuin iloita syntien anteeksiannosta.

Kun äitini kuoli kolme vuotta sitten keväällä, vaatehuoneeseen etumaiseksi oli jätetty valmiiksi laatikko, jossa luki pääsiäiskoristeet. Ensimmäistä pääsiäistä ilman äitiä oli näin ollen helppoa viettää, asetteli vain vanhat koristeet paikoille, joilla ne olivat aina olleet. Sen sijaan kaksi seuraavaa ovat olleet haasteellisempia: pääsiäisperinteitä on joutunut miettimään siitä kulmasta, että mitkä niistä ovat mieluisia.  Mistä sen itse asiassa edes tietää, mistä tykkää ja mihin on vain tottunut?

Tilastollisesti juhlapyhien ja lomien aikaan riidellään ja erotaan eniten, joten omia ihanteita ei kannata toteuttaa keinoja kaihtamatta tai toisten toiveita ignooraamalla.  Kenenkään totuuden, edes liittyen oikeanlaiseen juhlapyhienviettotapaan, ei pitäisi olla mustavalkoista tai ehdotonta. Kun toisten ehdottamat asiat ärsyttävät eniten, voi vaikka yrittää ajatella, että omista tavoista ja rutiineista joustaminen tekee tutkitusti aivoille hyvää ja ehkäisee mm. erilaisia muistisairauksia. Näin ollen suostumalla vaikka kumppanin suvun luokse pääsiäisaterialle, pidätkin oikeastaan huolta omien aivojesi vireydestä.

Jaoteltaessa perinteitä lokeroihin ”tottunut” ja ”tykkään” on hyvä muistaa, että valitettavasti ihmismieli toimii siten, että se kuvittelee pitävänsä siitä, mihin se on tottunut. Rumat lasten askartelemat pääsiäistiput pääsevät vuodesta toiseen ikkunanlaudalle, koska ne tuntuvat tutuilta eikä suinkaan siksi, että ne sopisivat yhteen verhojen kanssa.

KonMari-siivousbuumin ollessa villeimmillään uhkailin, että alan soveltamaan sitä ihmissuhteisiini, että mietin kaikista sukulaisistani, ystävistäni ja tuttavistani erikseen, että tuottavatko kyseiset henkilöt minulle iloa. Ja että vastauksen ollessa ei, poistan huoletta kyseisen tyypin elämästäni. Olin varsin vaikuttunut itsestäni, kun lapsen saadessa huonon numeron englannin sanakokeesta pystyin juuri ja juuri olemaan KonMarittamatta häntä.

En siis sano, että kaiken ympärillä olevan pitäisi tuottaa jatkuvasti valtavasti iloa ja riemua, mutta lasin pitäisi keskimääräisesti olla enemmän täynnä kuin tyhjä. Omien empiiristen havaintojeni mukaan monissa suvuissa ja perheissä juhlapyhät vietetään tietyn kaavan mukaan, eikä vähiten siksi että niin on aina tehty. Parisuhteissa ollaan siksi, että on joku jota voi syyttää omasta pahasta olosta. Sitä paitsi se, että joku kohtelee huonosti muistuttaa usein lapsuudesta, jolloin se on helppoa sekoittaa harhakäsitykseen rakastetuksi tulemisesta.

Luettaessa kriminaalipsykologiaan liittyviä tilastoja äärimmäisiin tekoihin päätyneet henkilöt ovat useimmiten sukupolvia jatkuneen kaltoinkohtelun ja/tai huonojen kiintymyssuhteiden uhreja. Kärjistettynä ja räikeästi yleistettynä rikokset, joihin he päätyvät, ovat usein seurauksia heidän näkemistään ja näin ollen heille ainoista mahdollisista toimintamalleista ja -tavoista.

Pahimmillaan juhlapyhien aikaan on niin paha olla, että ne tuntuvat siksi kotoisilta, parhaimmillaan esimerkiksi pääsiäinen tarjoaa kiireiseen arkeen mainion hengähdystauon. Jos omat pääsiäisperinteet tuntuvat siltä, että ne päätyvät muutaman sukupolven päästä vääjäämättä perhesurmaan, niin lienee syytä toimia.

Tulevaisuustutkimusten mukaan maailma on jatkuvasti parempi paikka elää ja asua. Tutkimukset ja erilaiset barometrit ennustavat, että muutaman sukupolven päästä toimeentulo ei läheskään kaikilla ole enää kiinni töissä käymisestä, vaan vastedes yksilöillä on aikaa keskittyä asioihin huvitusperusteisesti.  Toisin sanoen olisi perusteltua pohtia tarkkaan, mihin jälkipolvensa totuttaa.

Mitä tulee pääsiäisen ydinsanomaan, niin itseäni viehättää vuodesta toiseen eniten tyhjän haudan mysteeri. Se symbolisoi sitä, että elämässä mikä vaan on mahdollista, eikä toivoa kannata koskaan menettää. Kiven vieritys on puolestaan vähän kuin päästäisi Jeesuksen vapaaksi. Sitä paitsi kivien vieritys sydämeltä vapauttaa; tunnusta rakkaillesi kaikki, eroa, palaa yhteen, rakasta yli rajojen, kerää Kinder-munista tusina muovisia pikkuleluja tai katso vaikka pääsiäispupua Balilla syömässä uhrilahjoja pääasia että viihdyt.

Comments are closed.