Harrastuksesta työ

Kevät ja kesä ovat Kakkuvaltakunnan Minna Karjalaiselle vuoden kiireisintä aikaa. -Keväällä on paljon valmistujaisia ja kesällä rippijuhlia sekä häitä, joihin ihmiset haluavat tilata yksilöllisiä kakkuja.

Reilu kolmekymppinen Karjalainen on tehnyt sen, mistä moni vain haaveilee: harrastuksesta itsellensä ammatin. -Kaikki sai alkunsa, kun osallistuin vuonna 2013 Ravintolapäivään. Saamani palaute oli niin hyvää, että se motivoi unelmoimaan isommin.

Tuosta oli vielä pitkä ja osin kivinenkin tie kokopäiväiseksi kakkuleipuriksi. -Harrastin leipomista intensiiviesti lähes kymmenen vuotta ja itseopiskelin alan salat.

Vuosi 2015 oli Karjalaiselle erityisen rankka. Hänen, samalla tontilla asunut, äitinsä kuoli syöpään ja hoitoalalla työskentelevästä Karjalaisesta paluu hoitotyöhön tuntui mahdottomalta. -Läheisen kuolema toi kuoleman lähelle ja teki siitä konkreettista. Ymmärsin, etten ole valmis kohtaamaan kuolemaa jatkuvasti uudestaan työn puolesta.

Vielä saman vuoden aikana Karjalainen haki kunnalta rakennusluvan ja otti yhteyttä elintarviketarkastajaan elintarvikelupa-asioissa. Vuonna 2016 vietettiin elintarvikehuoneen avajaisia ja matka kohti tuntematonta alkoi. -Aluksi tietenkin huoletti, että löytävätkö asiakkaat kakkuni ja ennen kaikkea pitävätkö he niistä, vaikka olinkin saanut niistä paljon hyvää palautetta.

Huoli osoittautui kuitenkin nopeasti aiheettomaksi, sillä käytännössä tilauksia on riittänyt siitä alkaen, kun yritys on ollut toiminnassa. -Tällä hetkellä myydään jo lokakuuta ja kesä on lähes loppuunmyyty.

Kysyttäessä millaisia neuvoja Karjalaisella on ihmisille, jotka haluavat tehdä harrastuksesta ammatin, niin hän kehottaa uskomaan itseensä: -Jos et itse usko itseesi ja omaan tekemiseesi, niin ei usko kukaan muukaan.  Yrittäjäksi ei voi lähteä vasemmalla kädellä, lähtökohtana täytyy olla intohimoinen suhtautuminen alaan ja pitää olla valmis kellon ympäri venyviin työpäiviin, Karjalainen lisää.

Ei ole lainkaan liioittelua sanoa, että Kakkuvaltakunnasta on tullut jo Suomen tasolla todellinen someilmiö. Harvalla alan ammattilaisella, saati harrastajalla, on Instagramissa Kakkuvaltakunnan tapaan reilua 13 000 seuraajaa. -Välillä huvitan itseäni ajatuksella, että olen ollut tuomassa jotakin uutta kakkutrendiä Suomeen ensimmäisten joukossa. Nykymaailmassa ideat kuitenkin leviävät nopeasti, eikä alalla tunneta tekijänoikeuksia, joten kunnia uusista trendeistä kuuluu tasaisesti kaikille kakkukuviansa jakaneille.

Tämän kesän trendi on nakukakut valumilla ja keksikakut. Sen sijaan sokerimassapäällysteisiä kakkuja tilataan huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. -Tiedän olevani onnekas, kun saan tehdä työkseni sitä mitä rakastan.

Kuvat: Minna Karjalainen/Kakkuvaltakunta

Comments are closed.