Minimalismipeli tulee – olenko valmis?

2
2518

Kuu vaihtuu pian ja taas on aika vanhan kunnon Minimalismipelin! Siinä kuukauden jokaisena päivänä hankkiudutaan eroon päivän numeron mukaisesta määrästä tavaraa. Eli ensimmäisenä päivänä yhdestä, toisena kahdesta, kolmantena kolmesta ja niin edelleen. Peliä voi pelata yksin tai yhdessä, ja se jatkuu niin pitkään kun poistettavaa tavaraa riittää.

The Minimalism Game’n oppi-isät ovat aiemmassa minimalismipostauksessakin mainitsemani Joshua ja Ryan. He pitävät pelin kululle tärkeänä sitä, että kunkin päivän tavarat todella viedään ulos talosta ja se on tehtävä ennen vuorokauden vaihtumista. Itse en ole siitä niin tarkka, vaan mielestäni luopumispäätös ja tavaroiden kerääminen nimettyyn paikkaan saa riittää. On tarpeetonta viedä joka päivä jotakin jonnekin, kun voi viedä kerralla enemmän yhteen paikkaan. Kierrätykseen, roskiin, lahjoitettavaksi, minne vain.

Pelasin tätä kavereideni kanssa viime syksynä ja nyt maaliskuussa otamme uuden kierroksen. Meillä on yhdeksän naisen WhatsApp-foorumi, jossa tsemppaamme toinen toisiamme sekä kuvaamme ja kirjoittelemme lähtevistä tavaroista. Enpä olisi viime syksynä hoksannut esimerkiksi inventoida lääkekaappia ilman nerokkaan kaverini esimerkkiä!

Toiset pitävät kirjaa jokaisen päivän poistoista. Lista auttaa kätsysti hahmottamaan kuinka paljon kamaa oikeasti lähtee ja kirjaamisesta voi saada boostia pelin venyttämiseen. Itse kuitenkin väsähdin sen työteliäisyyteen jo 13. päivänä, kun päiväkohtainen tavaramäärä alkoi olla aika iso, ja kama oli aika kategorioiltaan pirstaloitunutta: rikkinäinen heijastin, epäsopiva kännykän olkavarsipidike, vauvan tuttipullo varaosineen, vanha nettitikku, tarpeettomia kanta-asiakaskortteja, kulahtaneet terassikalustetyynyjen päälliset, aikansa palvellut meikkisivellin… Jatkoin peliä vielä ehkä muutaman päivän, mutta jätin loput tavarat kirjaamatta.

Jos aikoo taistella kuun loppuun saakka, jokaisena päivänä tehtyjä tavarapoistoja tulee yhteensä 465 kappaletta. Tiedän jo nyt, että määrä on meidän kodille aika överi. Täällä ei ole montaakaan tavarajemmaa ja esillä on tosi vähän kaikkea. Tiedän kuitenkin myös sen, että tarvitsen vähemmän mitä omistan. Joten olkoon oma realistisen armollinen tavoitteeni vaikka pelata kuun puoliväliin saakka.

Viime kerrasta viisastuneena vuokrasin ensitöikseni kirpparipöydän. Kirppiskassiin päätyi nyt paljon lahjaksi saatua, josta luopumista aprikoin jo viime syksynä. Tavarat eivät ole vieläkään löytäneet tietään a) käyttöön ja b) sydämeeni, niin tuumasin että nyt on aika antaa pois. Lähipiirini tietää minimalismi-orientoitumisestani, eivätkä he juuri muista minua lahjatavaralla. Ja he ketkä eivät siitä tiedä, haluavat vain ilahduttaa minua parhaaksi katsomallaan tavalla. Kiitos siitä. <3 Olen aina superiloinen ja yllättynyt ihan kaikenlaisista muistimaisista, enkä halua pahoittaa kenenkään mieltä tai tuputtaa aatettani muille. Siksi kiitän, kunnioitan, ihastelen, yritän tosissani miettiä saaduille tavaroille käyttöä ja sitten luovun niistä jos luovun. Kaikkien tavaroiden ei ole tarkoitus kulkea matkassamme asunnosta ja vuodesta toiseen – eiväthän kaikki ihmiset, tavat tai harrastuksetkaan kulje.

Lisäksi aion sisällyttää tähän peliin oman ikuisuusprojektini, eli mapitetun paperin perusteellisen läpikäynnin. Vaatehuoneessa on pölyttymässä varmaan 10 kansiota, joista ihan ensimmäisessä on lukion muistiinpanot vuodelta 2004. Olen arkistoinut ihan kaiken: puhelinlaskut ja kaikki muut laskut, kaikkien työpaikkojen kaikki palkkakuitit, kaikki opiskelumateriaalit, kaikki kuitit, kirjeet, kortit, valokuvat, asiakirjat, tiedoksiannot, vakuutusehdot, sairaskertomukset, kaikki koskaan kirjoittamani lehtijutut, todistukset, diplomit ja mitä vielä. Näistä oikeasti olisi perusteltua säästää ehkä vain todistukset, diplomit, sairaskertomukset ja muu tärkeä paperiliikenne vuodeksi taaksepäin – ei esimerkiks vuoteen 2004 saakka. Valokuvistakin voisi säästää vain ne, jotka ovat onnistuneita ja joihin liittyy lämpimiä muistoja.

Pelaatko sinä maaliskuussa minimalismipeliä? Minkä tavararyhmän koet mielestäsi hankalana, minkä helppona? Oletko sinäkin järjen ja kohtuuden tavoittamattomissa, mitä papereiden arkistointiin tulee?

2 KOMMENTIT

  1. No mä en laske roskia tai paperinkeräykseen meneviä mukaan ollenkaan, mutta kukin tavallaan! 🙂 Hyväksyn itseltäni sellaset artikkelit, jotka ei ilman tätä peliä löytäisi tietään ulos talosta. Jokainen vie roskia roskiin, paperia paperinkeräykseen ja lasia lasinkeräykseen, ja niitä myös tulee kokoajan lisää sisälle asuntoon. Mutta jos päättää viedä astioita kirpparille, lahjoittaa pois vaatteita tai heittää roskiin allergisoivan meikkivoiteen, niin ne miellän kirjattavaksi. Ja jos luopuu jostakin vaan siksi että ostaa uuden tilalle, niin sellasiakaan en ota lukuun. Googleta minimalismipeli, aiheesta löytyy ihan valtavasti inspiroivia blogitekstejä!

  2. Mä en aiemmin tiennytkään tälläsestä! Voisin jopa osallistua, mut just olla itelleen armollinen ja kokeilla edes se puoli kuukautta. Lasketaanko tähän ihan kaikki tavara mukaan? Laskut, kirjekuoret, roskat? Koska jos lasketaan, niin pelkästään keittiönpöydällä on 15 eri asiaa, jotka voisi siirtää paikkaan x.

Comments are closed.