Lukusuositus: Tove Janssonin Muumi-kirjat

0
400

On niin paljon kirjoja, jotka aukeavat eri ikäkausina uusin merkityksin ja oivalluksin. Viimeisin hurahdukseni on Tove Janssonin alkuperäiset Muumi-kirjat, joista neljännen nappasin itselleni alennusmyynnistä englanninkielisenä. 

Muumilaakson värikkäistä asukeista voi jokainen löytää itsensä. Kaikki hahmot ovat toinen toistaan persoonallisempia, eivätkä kirjat ja piirretyt pidä pienimpiäkään lukijoita tai katsojia typerinä. Muumit tuntevat kaikkia tunteita: rakkautta, myötätuntoa, iloa, kaipuuta ja itsevarmuutta, mutta myös kiukkua, ylpeyttä, kateutta, epävarmuutta, epätoivoa, yksinäisyyttä ja mustasukkaisuutta. Muumilaaksossa on tilaa kaikille, eikä epäkorrekti Pikku Myy tai koppava Vilijonkka ole viisasta Nuuskamuikkusta vähemmän arvokkaampi. Muumit pyytävät ja antavat anteeksi.

Vaikka olen aina pitänyt Muumien animepiirrossarjaa tosi viihdyttävänä, kirjat saivat (tässäkin tapauksessa) audiovisuaaliset versionsa kalpenemaan. Niin monet hahmojen tuntemat tunteet ovat minulle kovin tuttuja, vaikken oikeasti olekaan esimerkiksi matkustanut veneellä autiolle majakkasaarelle. Mutta Muumipapan kokema ahdistus ja hänen valtavat onnistumisen paineensa – niissä tuntemuksissa kieriskelen tämän tästä.

Muumipappa ja meri -kirjasta inspiroituneena tutustuin myös Muumien sarjakuvaklassikoihin, mutta niiden maailma ja kieli olivatkin toista maata. Siinä missä kirjat huokuivat lempeyttä ja hiljaista viisautta, sarjakuvat pirskahtelivat huumoria, anarkiaa ja satiiria. Sarjakuvat eivät siis ehkä ole pienten lasten mieleen, mutta teini-ikäinen voisi jo niille naurahtaa. Murrosikäinen versioni olisi aikanaan varmasti tykännyt ja löytänyt niistä viihteen lisäksi ehkä lohtuakin.

Jos et ole vielä keksinyt joululahjaa vaikka isovanhemmillesi tai kummilapsellesi, Muumi-kirja taipuu vastaamaan tosi monen lahjansaajan toiveita. Tai jos talven harmaus muuten vaan ahdistaa, ei ole glögimukillisen, villasukkien ja Tove Janssonin tuotannon voittanutta. <3 

KOMMENTOI

Kommentoi!
Kirjoita nimesi