Vaaleanpunainen rattikelkka Frozen-kääreessä

Tänä jouluna pukki toi meidän perheeseen kaksi muita paketteja selvästi suurempaa neliskanttista lahjaa. Toinen oli kääritty tonttukääreeseen ja toinen Frozen-kääreeseen. Molempien kääreiden alta löytyi rattikelkka, tonttukääreestä sininen ja Frozen-paketista vaaleanpunainen. Tai oikeammin kai pinkki.

Nyt varoitus lapsille ja lapsenmielisille: LOPETA LUKEMINEN TÄHÄN!

No niin, nyt kun viattomat sielut on pelastettu kylmältä maailmalta voin paljastaa, että minähän ne kelkat ostin. Itse en kuitenkaan niitä paketoinut vaan annoin erään paikallisen yhdistyksen tätien hoitaa likaisen työn puolestani. Vähän kyllä nolotti mennä noin suurten laatikoiden kanssa paketointipisteelle, mutta sujautin siitä hyvästä tuplamäärän rahaa kerjuulippaaseen. Ensimmäistä uhria käsitellessään toinen naisista kysyi, minkälaista paperia mahdollisesti haluaisin käytettävän. Sanoin ensin, ettei ole niin väliä, koska se revitään kuitenkin alkukantaisella apinanraivolla nanosekunnissa, mutta sitten huomasin pöydällä Frozen-elokuvan päätähtien Annan ja Elsan täyttämää paperia. Valitsin sen, koska tiesin kyseisen formaatin miellyttävän erityisesti lahjan saajaa.

Lahjat peittyivät kääreisiin ripeästi kahden naisen pitkällä ja vakaalla kokemuksella. Kerkesimme hieman jutella niitä näitä siinä sivussa. Toinen naisista sanoi sitten: ”Vai pinkki rattikelkka ja Frozen-paperi.” ”Niin”, jatkoi toinen. ”Se tulee tytölle”.

”Eikä tule, kun pojalle”, mainitsin.

Naiset vaikenivat. He käärivät lahjat loppuun ja kiittimme puolin ja toisin hymyillen ennen kuin jatkoin matkaa kotiin päin.

Palataanpa nyt taas aattoon. Frozen-paperi jäi vähälle huomiolle, kun lahjan saaja jo lanteet keinuen tanssahteli ilossa lahjojensa parissa. Joulupäivän aamuna, kun rattikelkkaa kasattiin, totesi tämä poika, että kylläpä joulupukki osasikin, kun toi lempivärisen kelkan.

Tulin ajatelleeksi, että voi kunpa saisit pitää aina pinkin rattikelkkasi ja Frozen-paperin. Liian usein moni kaunis asia miesten maailmassa muuttuu ankaran harmaaksi. Varsinkin, kun yleinen mielipide edelleen on, että värit ja kuosit ovat sukupuolisidonnaisia.

Tulin myös ajatelleeksi, mitkä asiat ovat omia pinkkejä rattikelkkojani, asioita, jotka poikkeavat yleisestä muotista. Ehkä se on juuri kaikenlainen kirjoittaminen ja taiteilu ylipäätään. Onneksi en antanut sen joutua hukkaan. Oletko koskaan itse pysähtynyt miettimään, missä asioissa sinä poikkeat muista? Tai ehkä pitäisi miettiä, missä asioissa haluaisit poiketa, mutta et jostain syystä sitä uskalla tehdä.

Toivottavasti noita jälkimmäisiä ei löydy. Toivottavasti saat pitää pinkin rattikelkkasi Frozen-paperissa.

Kadonneet kolme sanaa:

  1. Räähkä = pahankurinen, mahdoton. Tämä oli uusi sana minulle. Kuulin sen tällä viikolla, kun ystäväni kertoi hankkineensa koiran, joka on aivan räähkä.
  2. Olla äimän käkenä = ihmetellä suu auki. Äimä on suuri nahanompelu neula ja käki taaskin tarkoittaa vanhassa suomenkielessä suuta (Se lintu on alunperin ollut käkilintu, joka on saanut nimensä nimenomaan siitä suuresta ammottavasta suusta). Näinpä siis ”olla äimän käkenä” tarkoittaa samaa kuin ”olla suuren neulan silmänä”.
  3. Höykkyyttää = voittaa ylivoimaisesti tai teettää ylimääräisiä harjoituksia.

PS. Toinen rattikelkka, sininen ja tonttukääreinen oli myös yhtä ilahduttava lahja ja saajana oli myös poika.

Loppuun vielä omia ajatuksiani miehen työstä lyhyen runon muodossa:

Laula lintujen lailla
Leiki
kun siihen vielä on lupa

Tanssi paljain jaloin nurmikolla
Huuda
vaikka aivan suotta

Tee työsi kuin mies ainakin
mutta
rakasta kuin hullu

Leiki, laula
tanssi ja huuda
mutta

kaikkein eniten rakasta.

Se, jos mikä
on miehen työ.