Menisit sinäkin itseesi

Joku joskus on sanonut, että ihmisen pisin matka on mennä puoliväliin toista vastaan. Ei pidä paikkaansa. Pisin matka on mennä itseensä.

On helppoa miellyttää toisia. On helppoa tehdä asioita, joista tietää saavansa kiitosta. Vielä helpompaa on jättää asioita tekemistä, joista ei sitä kiitosta saa tai joista saattaa jopa saada osakseen pahoja puheita tai jopa haukkuja.

Ei haukku haavaa tee ja kissa kiitoksella elää. Nämä sanonnat pitävät kyllä täysin paikkansa. Kyllähän niitä kissanpäiviä viettelee mieluusti itse kukanenkin, mutta alituisesta muiden tarjoaman maidon latkimisesta seuraa ennemmin tai myöhemmin pelkkää paskaa. Paljon paskaa.

”The best thing in life is to do things people say you can’t do. Elämässä parasta on tehä asioita, joita ihmiset sanoo, että sä et osaa tai sä et voi tehä”.

Matka omaan itseen alkaa siitä, kun uskaltaa esittää kysymyksiä itselleen. Miksi teen tätä? Miksi en tee tuota? Ketä varten? Tämän jälkeen seuraava askel on otettava siihen suuntaan, että kaikki on uskallettava asettaa kyseenalaiseksi ja tarvittaessa vääristä luuloista, peloista, esteistä ja normeista on uskallettava luopua. Luopuminen itsessään voi olla raskasta, mutta loppujen lopuksi se on aina vapauttava kokemus.

Olen tehnyt matkaa itseeni pian kymmenen vuotta enkä usko vielä päässeeni alkua pidemmälle. Suosittelen silti sinullekin matkaa itseesi. Se on vaivan arvoista.

Ai niin. Tuo aiempi lainaus elämästä on suomalaisen oman tien kulkijan lausahdus muistaakseni vuodelta 2013. Michael Monroe sen sanoi Kokkolan Suntinsuun leirintäalueen keikallaan. Tuskinpa hänkään on jäänyt haukkuja kuuntelemaan tai kiitoksiin kierimään. Älä sinäkään jää.

Asioden kannattaa antaa mennä joskus metsään. Siellä hiljaisuudessa monesti oppii itsestään uutta.

Kadonneet kolme sanaa:

  1. Pannahinen = pannaan julistettu, kirottu. Suosittelen käyttämään nykynuorison suosiman ”v*tun idarin” tilalla esimerkiksi muodossa: Pannahisen pöhölö!
  2. Pöhölö = tyhmä, yksinkertainen.
  3. Kussa = Kaustisen seudulla mekkoa tai jonkinsortin kolttua tarkoittava sana. Esimerkkilause: Törkiän koria kussa!

Comments are closed.