Lenkkaava mieli haittaa koko hyvinvointia

On olemassa kahdenlaisia ihmisiä. Ensimmäisenä on niitä, joiden viime kesä on aina mennyt hyvin. Kelit ovat sattuneet kohdalleen ja on ollut sopivasti menoa sekä aikaa myös rauhoittua.

Sitten on niitä, joilla on ollut liian sateista. Tai kylmää. Tai sitten kuumaa ja kuivaa. Tapahtumiakin on ollut liikaa ja kaikissa on ollut liian suuri tungos. Tai sitten ei ole tapahtunut mitään eikä kukaan ole edes käynyt kylässä. Saunakin paloi, perkele.

Todellisuudessa jokainen Suomen kesä on kuin elämä itsessään: kylmä ja lähes aina liian pian ohi. Siksi asenne ratkaisee. Niin elämässä kuin kesässäkin.

Positiivisuus ei tuo auringonpaistetta tai puhalla pois tummia pilviä. Positiivisuus on ennemminkin kuin sadetakki, joka estää kylmää pääsemästä ihon alle. Se pitää mielen virkeänä, vaikka ympärillä myrskyäisikin.

Lapset osaavat ottaa ilon irti pienistä asioista. Milloin viimeksi itse huusit riemusta Kinder-munan saatuasi? Vanhemmuuden parhaita puolia on, kun voi elää nuo elämän tähtihetket toistamiseen. Omaksi onnekseni (ja vaimoni kauhuksi) olen saanut säilytettyä lapsellisen tavan innostua asioista.

Kävimme tankkaamassa innostusta Tyynelän tonttulassa Larsmossa. Miljöö on mahtava; vanhin rakennus on vuodelta 1700 ja tonttuja on joka puolella. Heillä kaikilla on oma nimi, eikä kahta samannimistä kuulemma löydy. Tontuilla on verstas, puoti, kahvila, kappeli ja morsiushuonekin. Päätontun kahdestoista vaimo on kuulemma hiljattain muuttanut muualle, joten siellä olisi riuskalle neitokaiselle paikka auki. Mahtava keino sulkea työviikko lähtemällä Tyynelän kaltaiseen paikkaan suoraan toimistolta perjantaina.

Tämä on niitä hetkiä, jolloin huomaa kuinka oma mieliala on ratkaisevassa asemassa hyvinvoinnissa. Pidetään huolta siitä, että jaksetaan olla hyvällä mielellä.

Ja sitten ne kadonneet kolme sanaa:

  1. Höntyillä = kiirehtiä turhaan. Esimerkkilause: Äläpä höntyile, kerkiää sen sittekin.
  2. Juvela = jossain päin savoa käytetty sana. Tarkoittaa ovelaa, hieman erikoista ja jopa vaikeaselkoista tai monitahoista asiaa. Esimerkkilause: Voe tokkiisa ku Aemolla ol juvelaa kalakukkua.
  3. Lenkata (lenkkasta) = ontua. Nykyisen Uzbekistanin alueella 1300- ja 1400-lukujen lenkkasi sodassa rampautunutta jalkaansa Timur Lenk, Tsingis-kaanin jälkeläinen, joka valloitti suuria alueita ja tapatti kymmeniätuhansia ihmisiä. En tiedä, juontaako meidän lenkkasumme juurensa Timurista, mutta minusta on hauska ajatella, että katajainen kansamme ontuu vieläkin Tsingis-kaanin valloitusten vuoksi. Tässäpä motivaation siemen: kerää 70 000 vihollisen kallot keoksi. Se voi olla niin merkittävä teko, että 700 vuoden kuluttua jonkun tuhannen kilometrin päässä huonokulkuiset nimetään mukaasi.

    Tämmöisen lorun olivat tontut tuoneet joulukalenteriin 1.12.

 

Comments are closed.