Työ sen monimuotoisuudessaan on tämän hetken polttavia puheenaiheita ja huomatessani tarttuvani jatkuvasti kiinni näihin aiheisiin tulin pistäneeksi omat ajatukseni kokoon ja paperille:

 

Työ vaikuttaa moneen asiaan omassa elämässä. Se vaikuttaa toimeentuloon ja eläkkeeseen, lainan saantiin ja omaan yleiseen vireyteen sekä siihen että perjantai on perjantai eikä vain yksi päivä muiden joukossa. Työyhteisö tuo tunteen siitä, että kuuluu johonkin. Vaikka itse kuljen omia teitäni ja nautin yksinolosta niin silti koen tärkeäksi sen, että olen osa porukkaa. Yksin työskennellessäni ja työttömänä ollessani olen toki kuulunut omaan perheeseeni, eri kaveriporukoihin ja ryhmään vanhempia joiden lapset ovat kavereita keskenään mutta silti työyhteisöön kuulumisessa on sitä erilaista jotain mitä aina huomasin kaipaavani.

 

Jos oma työ ei motivoi tai jos siellä voi pahoin lienee hyvä aika vaihtaa työtä tai kenties koko alaa. Meillä arvostetaan suuresti vakityötä ja pitkiä työuria samassa työssä mutta nyt muuttuneen maailman aikaan ei ole kenellekään haitaksi tehdä sitä mistä nauttii ja sitä mikä itselle parhaiten sopii, jos se ei sitä jo ole. Hienoa on, jos löytää jo varhain oman työpaikkansa ja viihtyy siellä vuosia kaipaamatta muutosta. Itse aina ajattelin, että on yksi työ ja sitä tehdään, mutta sitten tulin tilanteeseen missä oli enää yksi vaihtoehto, suunnanmuutos.

 

Sanotaan että töitä löytyy tekevälle, osittain olen samaa mieltä, osittain eri mieltä. Mutta päivänselvä asia lienee se, että kaikki ei voi tehdä kaikkea. Usein on kuitenkin vaihtoehtoja, omien mahdollisuuksien ja oman osaamisen mukaan. Joskus työnhakua hankaloittaa asenteet, itse itselle asetetut taikka toinen toiselle asettamat. Joitain töitä vähätellään ja niitä ehdottaessa toiselle on vastaus nopeasti tiukka ”en ikinä”.  Minun mielestä kaikki työ on tärkeää enkä itse vähättelisi toisen ammattia enkä hänen tekemää laillista työtä. Lämpimästi suosittelen luopumista ajatuksesta, että toinen työ on toista tärkeämpää ja siitä, että toinen olisi vähempiarvoinen ammatin (ja monen muunkin asian) perusteella. Kaikilla ja kaikella on väliä.

 

Myöskään itseään ei pidä vähätellä, muuten voi jäädä paljon kokematta. Jos töitä haluaa saada, kannattaa olla avoin ja pitää mahdollisena niitäkin töitä mitkä eivät ole itselle tuttuja. Jos työnantaja on sitä mieltä, että opit työhön niin silloin sinä siihen opit. Kun hyppää oman turva-alueensa ulkopuolelle voi saada jotain sellaista hyvää mitä ei ole osannut edes pyytää. Omasta halusta löytää ja saada työtä kannattaa puhua avoimesti, jospa silloin löytäisi itsensä sellaisen ihmisen luota, jolla on ehdottaa juuri sinulle sopivaa työpaikkaa.

 

Harvoin on liian myöhäistä aloittaa alusta. Kun punnitsee itse itseään, omaa osaamistaan ja omia voimavaroja voi päästä helpommin jyvälle siitä mikä työ voisi olla mieleistä ja itselle sopivinta. Elämme monien mahdollisuuksien maassa missä on helppoa toteuttaa itseään. Väärässä työssä oleminen vaikuttaa niin omaan olemiseen kuin toistenkin.

 

 

-Mieti miksi haluat tulla ja sitten tule siksi-

 

 

Comments are closed.