Viikon päästä aloitan fysioterapeutin koulutukseen kuuluvan harjoittelun lasten fysioterapiassa, ja olen sekä todella innoissani (koska lapset ovat parhaita ihmisiä maailmassa) että todella peloissani. Peloissani olen siksi, että tiedän lasten olevan kuin pesusieniä: he imevät itseensä kaiken tiedon ja kaikki ne sanat, joita heille sanotaan. Yksi sana tai lausahdus saattaa jäädä heidän mieleensä ikuisesti.

Luin joskus artikkelin, jossa kasvatuspsykologi kertoi miten ja mistä asioista lasta kannattaa kehua. Hän painotti, että lasta kannattaa enemmin kehua hyvästä käytöksestä kuin torua huonosta, ja kehumisen kannattaisi kohdistua nimen omaan lapsen tekoihin. Samalla muistelin omaa lapsuusaikaani ja sitä, miten nykyään näen vanhempien ja ulkopuolisten kehuvan lapsia. Tytöt ovat sieviä, söpöjä ja kauniita prinsessoja. Pojat ovat nopeita ja rohkeita supersankareita. Kerromme jo pienestä pitäen tytöille, että kauneus on se tärkein arvo mitä hänessä katsotaan. Siitä kannataa kerätä kehuja.

Ei mikään ihme, että nykymaailmassa tytöt ja naiset ihailevat Kardashianeita, jotka ovat opettaneet kokonaiselle sukupolvelliselle naisia, että se keho johon synnymme on vain ehdotus ja suuntalinja. Että ulkonäkö tosiaan on tärkein ominaisuutemme. Jos emme käyttäisi niin paljon aikaa omasta ulkonäöstä murehtimiseen, olisimme voineet käyttää sen ajan vaikka Alzheimerin tautia ehkäisevän lääkkeen kehittämiseen. Sillä välin, kun joku ottaa huulitäytettä jotta ei saisi kommentteja ohuista huulistaan, toinen istuu pomon penkillä ja tekee päätöksiä.

Kun mietin, miten tulen puhumaan pienille lapsille, tulin lyhykäiseen konsensukseen: en jankuta pikku-tytöille, että he ovat sieviä ja kauniita. Sanon heille että he ovat taitavia, kilttejä, rohkeita ja älykkäitä. Haluan auttaa heitä ymmärtämään, että he ovat hyviä ulkoisesti juuri tuollaisina ja että elämässä oma ulkonäkö ei ole se, mihin kannattaa keskittyä.

Jos sinulla on elämässäsi tällä hetkellä pieni tyttö, oma lapsi, kummilapsi, pikkusisko tai kuka vain, muista kertoa hänelle, että hän on muutakin kuin nätti prinsessa.

Sydämellä jokaiselle pienelle tytölle,

Krista FLOW:sta

Comments are closed.