Kirjoitan tämän tekstin kannustamaan sekä sinua että itseäni. Minulla on seuraavat kaksi viikkoa niin kutsuttuja opinnäytetyö-viikkoja, jotka on tarkoitus käyttää opinnäytetyön työstämiseen. Olen huomannut, että nyt kun työnteon pitäisi olla tehokkaimmillaan, olen yhtäkkiä täysin päämäärätiedoton ja työ edistyy hitaasti. Tässä siis kolme vinkkiä, jotka aion taas itse ottaa mukaan opinnäytetyön työstämiseen, ja joita suosittelen kaikille, joilla on ongelmia saada ajastaan kaikki irti.

1. Päätä, mitä olet tekemässä

On täysin totta, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, varsinkin, jos käsissäsi on monivaiheinen työ tai projekti. Työn annostelu eri päiville auttaa myös välttämään deadline-paniikin. Kirjoita ylös se, mitä aiot tehdä: kun tavoitteesi päivälle on kirjoitettuna ylös, et unohda sitä, ja itsesi huijaaminen on vaikeampaa. Esimerkkinä: Kun tänään kirjoitan opinnäytetyötäni, kirjoitan tämän kappaleen, ja suomennan yhden tutkimuksen. Kirjoitan tämän paperille, ja alan hommiin.

2. Hankkiudu eroon häiriötekijöistä

Itselleni suurin kompastuskivi itsenäisessä työskentelyssä ovat erilaiset ulkoiset häiriötekijät. Saatan olla hyvää vauhtia kirjoittamassa tietokoneella koulutyötä kunnes yksi pieni puhelimen ”pling” –ääni vie täysin huomioni. Ajattelen, että tarkistampa nopeasti, kuka minua kaipaa, mutta roikunkin yhtäkkiä puhelimellani puoli tuntia. Tuttu juttu? Jos sinulla on sama ongelma, laita puhelin äänettömälle ja jätä se vähän matkan päähän työpisteestäsi. Löydä työskentelyäsi häiritsevät ärsykkeet ja sulje ne ulkopuolelle työskentelysi ajaksi.

3. Lopeta, kun olet valmis

Tämä liittyy ensimmäiseen vinkkiini. Kun olet päättänyt itsellesi realistisen tavoitteen, pidä siitä kiinni. Älä lopeta kesken kaiken ajatellen ”teen tämän kyllä loppuun huomenna”. Kiität vielä itseäsi, kun et jätä töitä roikkumaan. Päätä että lopetat, kun olet valmis. Kannustimeksi valmistuneen työn loppuun voit jo päättää itsellesi palkinnon: lähdetkö kävelylenkille, katsotko sitten pari jaksoa lempisarjaasi vai kenties syöt jotain hyvää?

Toivottavasti joku näistä vinkeistä auttaa sinua (ja myös minua, jaiks) löytämään työskentelyysi hyvän flow:n!

Tsemppi-terkuin, Krista

Comments are closed.