Norjalainen ”fem minute”

  0
  1798

  Viimeksi pohdin sitä, mikä tässä Norjassa on niin hienoa. Että täällä viihtyy ja jaksaa asua. Vaikka kieli on vieras, kaikki kaverit ja lapsuuden koti jäivätkin sinne ”kauas” Suomeen. Ehkä viime kerrasta sinulle tuli selväksi se, että minä todella pidän Norjasta ja sen luonnosta. Luonto on täällä hyvin samankaltainen kuin rakkaassa kotimaassamme. Ainut eroavaisuus onkin maastossa. Kun on näitä vähän isompia ”nyppylöitä” siellä sun täällä ja niiden välissä kauniita vuonoja.

  HYMYILEVÄ VILLAPAITA

  Kysyin myös täällä asuvilta suomalaisilta, mikä heillä kiehtoo Norjassa? Lähes kaikki vastasivat rakastavansa luontoa täällä ja norjalaisten tapaa liikkua luonnossa. Se millä asenteella he lähtevät vuorille vaeltamaan ja metsiin samoilemaan on ihastuttava. Siinä jätetään kaikki ylimääräinen stressi pois ja nautitaan koko ruumiin ja sielun voimin siitä hetkestä. Siitä ei tehdä suoritusta tai pakotettua olemista luonnossa. Se tulee omasta halusta ja syvältä selkärangasta. Vauvasta vaarin. Moni vastasi myös norjalaisten olevan hyväntahtoisia ja ottavat asiat rauhallisesti. Monella saattaakin olla kuva mielessään norjalaisesta keski-ikäisestä miehestä. Villapaita päällä, leveä hymy naamalla ja iloinen asenne elämään. Minulla itselläni ainakin on sellainen kuva ja jotenkin kun alkaa oikeen ajattelemaan sitä asiaa. Niin onhan se juurikin niin.

  FEM MINUTE 

  Yksi ihminen sanoin minusta erittäin osuvasti. Norjalaiset muistavat huokaista välillä, ennen kuin taas tarttuvat seuraavaan haasteeseen. Jokseenkin tämä pitää paikkaansa. Minusta siinä myös piilee sellainen elämän opetus, minkä minä haluan oppia. Ehkä vähän olen jo sitä oppinut. Kun sen jo sisäistän. Kun muutin tänne silloin 6-vuotta sitten. Muistan kun nauroimme kaverin kanssa sitä kun sähkömiehet ottivat niitä ”fem” minuutteja ja istuivat alas. Istuessaan alas he saattoivat jutella niitä näitä ja kohottaa toisen mielialaa ihan huomaamattaan. He tekivät toisillensa suuren suuren palveluksen. Sosiaalinen kanssa käyminen ja toisen huomioiminen. Kultaakin arvokkaampaa. En tiedä, mutta näin minä tämän ajattelen. On hyvä istahtaa välistä alas ja huokaista. Katsoa ympärilleen ja nähdä. Antaa itsestään ulos jotain, jolla voit vaikuttaa positiivisesti toisen/toisten päivään. 

  Osaatko sinä istahtaa tänään paikallesi, jättää se puhelin taskuun ja olla vain se viisi minuuttia, vaikka sen työkaverin kanssa. Ilman mitään ylimääräistä? Kokeile.

  Mitä minä toisin Norjasta Suomeen. Siitä lisää ensi kerralla.