ISOJA vai PIENIÄ vanhempia?

  0
  1087

  Aurinkoa, aurinkoa ja aurinkoa. Sitä oli Oslon alueella koko pääsiäinen. Vanhempani tulivat Suomesta meille vierailulle. Yhdessä saimme nauttia lähi alueiden rauhasta, koska kylät ovat tyhjentyneet kun norjalaiset ovat matkanneet joukoin vuorille nauttimaan pääsiäisestä. Sellainen tapa täällä on, että useat ihmiset ovat vapaalla koko pääsiäisviikon ja lähtevät silloin mökkeilemään. 

  Pääsiäiskokko

  Olen Keski-Pohjanmaalta kotoisin ja siellä päin on kautta aikain ollut vahvana perinteenä polttaa kokko pääsiäislauantaina. Ihmiset kerääntyvät katsomaan kun valtava risukasa sytytetään palaamaan. Kokon on tarkoitus pelästyttää noidat, etteivät ne lennä tekemään loitsujaan pääsiäisyönä. Sen takia kokon tuleekin savuta ja lennättää tulikipunoita mahdollisimman paljon yö taivaalle. Että tämmöisiä perinteitä meillä pohjanmaalla. Onneksi ketään ei kuitenkaan ole minun tietääkseni poltettu noilla rovioilla.

  No mekin lähdimme sitten retkelle nimenomaan rakentamaan kokkoa, jonka voimme sitten polttaa. Ajattelin aluksi, että ihan pieni nuotio näin kaupungin lähellä ajaisi varmasti asian meidän kokko perinteen osalta. MUTTA kun yleensä asiat tuppaa lähtemään käsistä kun meidän perheessä innostutaan. Pappa jätti ulkoilutakin puunoksalle roikkumaan ja alkoi töihin. Eipä aikaakaan kun taivaalle nousi savupatsas, jolla olisi helposti Osloon asti lähettää savumerkkejä, että: ”Täältäpäin niitä noitia lentää”. Osloon on kuitenkin matkaa sen 20 kilometriä järveltä minkä jäällä roviota poltimme.

   

  Isoja vai pieniä vanhempia?

  Kun katsoin tytärtäni, joka keräsi oksia pappan kanssa innoissaan. Ajattelin isovanhempien merkitystä. Koko pääsiäisen sain nähdä kun omat lapset silminnähden rakastivat omia isovanhempiaan. Kun näin miten lapseni leikkivät isovanhempien kanssa lattialla. Silloin tajusin. Mummi ja pappa eivät ole ainoastaan ”mummi ja pappa”. He ovat ISOVANHEMPIA. Minusta he eivät ole kuitenkaan vanhempia. Niinkuin isä ja äiti, jotka kasvattavat lastaan joka päiväisessä arjessa. Minusta he ovat juuri ne, jotka saavat tehdä ja kertoa niitä hauskoja juttuja. Sekä kasvattavat sillä viisaudellaan, mikä on tullut jo pitkään eletystä elämästä. Minusta lapsi vaistoaa sen, että tällä ihmisellä on elämän viisautta. Häntä on kannattaa kuunnella ja arvostaa. Mummit ja papat ovat myös perinteiden vaalijoita. Jotenkin minä olin unohtanut koko kokko perinteen meidän pääsiäisestä. Nyt on taas yksi tärkeä perinne muistissa seuraavaa pääsiäistä varten. Kiitos tästä omalle isälle, joka halusi sen koko lähteä rakentamaan.

  Kokoo koko kokko kokoon. Koko kokkoko kokoon? Koko kokko kokoon. Ei mulla muuta tällä kertaa. Oikein hauskaa kevään alkua. Tästä se lähtee!