Selviytymistä

Elämä on täynnä pienempiä ja suurempia vastoinkäymisiä ja niistä selviytymistä. Arjen haasteet ylläpitävät tavoitteellista ja mielekästä elämää. Aina kaikki ei voi mennä niin kuin haluaa, muuten onnistumiselta katoaisi ilo. Haasteet kasvattavat ja niistä selviytyminen opettaa ja antaa voimaa. Vastoinkäymiset tulevat usein yllättäen eikä niitä osaa odottaa. Meidät on luotu kestämään haaksirikkoja ja etsimään niihin ratkaisuja. Itselleni suurimmat vastoinkäymiset olivat äitini ja läheisen rakkaan menetys.

Surun keskellä ei aina ole helppoa eikä voimaa jaksaa arjen pieniä askareita. Läheisen menettämisen suru on lamauttavaa ja tuntuu kuin viimeinen elämisenilo olisi kadonnut. Toiseen kiintyy niin vahvasti että tuntuu kuin osa itseään olisi myös kuollut. Itselläni ei ollut halua jatkaa ilman rakkaitani ja masennuin syvästi. En jaksanut hoitaa velvollisuuksiani, nousta sängystä, syödä, nähdä ihmisiä tai peseytyä. Olin syvällä surun syövereissä ja tuntui ettei tästä olisi nousua ylöspäin. Aika kuitenkin hieman helpotti haavoja vaikka tuska ja ikävä jäivätkin. Vaikka kuinka olisi aallon pohjalla, maailma ympärillä jatkaa vain kulkua.

Suunta ylöspäin

Aika ja armollisuus itseään kohtaan auttavat surusta parantuessa. Sain tukea muilta ja pikku hiljaa pienin askelin pääsin takaisin kiinni arjen askareisiin. Tuska ja ikävä eivät kai koskaan helpota kokonaan, mutta pikku hiljaa ne jäävät taka alalle. Oikotietä onneen ei ole, vaan menettämisen tuska ja siihen liittyvät tunteet on käsiteltävä läpi. Kokemus on vahvistanut minua ihmisenä ja uskon ettei tämän lisäksi ole mitään mistä en enää selviäisi. Opin itsestäni paljon uutta ja kun tuska helpotti viimeinen, huomasin kauniita asioita ympärilläni. Elämä jatkuu, vaikkei toinen enää kulkisikaan rinnalla. Rakkaus toista kohtaan ei kuole koskaan ja pitää toisen elossa muistoissa ja sydämessä. Rakkaus on kantava voima, mikä tekee ikävämmätkin asiat kauniiksi. Rakkaus saa tekemään hyvää ja tuo hyvää.

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kommentoi!
Kirjoita nimesi