Kokonaisuus on osiensa summa

Jokainen asia koostuu pienemmistä ja on osiensa summa. Kokonaisuutta  voi olla vaikea eritellä osiksi ja jokainen näkee kokonaisena asioita jostakin näkökulmasta. Voiko ihmisestäkään nostaa esille vain yhtä tekijää? Näin käy kuitenkin päivittäin, kun meitä arvioidaan tekojemme perusteella. Virhe tai toimiminen toisella tavalla aiheuttaa arvostelua ja leimaa kohteen tapahtuneen perusteella. Käyttäytyminen ja reagoiminen asioihin on vain yksi puoli ihmisestä, yksi osa palapeliä. Kuitenkin sillä hetkellä katse kohdistuu juuri siihen piirteeseen, koska se poikkeaa totutusta. Ihmisen odotetaan toimivan tietyllä tavalla ja poikkeus pistää silmään.

Ihmistä ei voi koskaan tuntea tai nähdä kokonaan, aina jokin piirre miellyttää enemmän ja osa jää pimentoon. Kun katsoisi auringonnousua. Ihmiset käyttävät tahtomattaan tai tietoisesti muita ihmisiä omia tarkoitusperiä varten. Erilaisia luonteenpiirteitä arvostetaan ja niihin pohjautuu kanssakäyminen. Eri tilanteissa hakeudutaan erilaisten ihmisten seuraan. Näin ollen osa toisen persoonasta jää huomiotta jos kontakti on tietystä tilanteesta riippuvainen. Esimerkiksi nähdään kaveria ainoastaan kun kaipaa lohdutusta vastoinkäymisessä tai kun lähdetään ulos hauskaa pitämään. On hyvä että on erilaisia persoonia ympärillä, mutta pitää muistaa myös katsoa kokonaisuutta eikä olettaa tiettyä käyttäytymistä.

 Jokainen kivi on erilainen.

Erilaiset luonteenpiirteet rakentavat persoonan, eikä yksittäinen osa ole kokonaisuus. Tätä voi olla välillä vaikea ymmärtää kuin ennakkoluulot ja oman näkemyksen oikeana pitäminen jylläävät. Leimaantuminen joksikin on yleistä eikä näkemystä helpolla vaihdeta. Ei nähdä metsää puilta. Kaulaliina koostuu useasta silmukasta ja se on helpompi nähdä kokonaisena. Ihmisen kohdalla kokonaisuus jää vajaaksi, koska muutumme ja kehitymme koko ajan. Emme taida koska olla valmiita tai kokonaisia. Osat muuttuvat ja tekevät kokonaisuudesta erilaisen jatkuvasti. Haluan kuitenkin tuoda esille, että vaikka kokonaisuus muuttuu, tulisi yrittää nähdä ihmistä osiensa summana eikä katsoa vain tiettyä osaa.

KOMMENTOI

Kommentoi!
Kirjoita nimesi