Kysyttäessä lempi vuodenaikaani en osaa vastata. Pidän kaikista vuodenajoista. Tämä johtunee siitä, että levoton sieluni kaipaa vaihtelua, vanhan poistumista ja uuden syntymää, aina tasaisin väliajoin. Lapissa vuodenaikoja on kahdeksan. Haluan joskus kokea tuon kahdeksan vuodenaikaa ja nähdä sen vaikutuksen itseeni.

 

Alkuvuosi on siitä mukava, että kaikki vuoden metkut ovat vielä edessä, aurinko alkaa pimeyden jälkeen taas paistamaan, mieli on täynnä virtaa, linnut laulaa ja alkaa kevään odotus. Kevät onkin varsin tervetullut pitkän ja pimeän talven jälkeen, myös minun mielestä, mutta nauttikaamme nyt vielä tästä talvesta, kun sellainen kerrankin on.

Ylläs 2018

Lumellinen ja kylmä talvi on täynnä vaihtoehtoja omien rajojen niin salliessa. Luistelua, hiihtoa, laskettelua, kelkkailua, pilkkimistä, lumilinnoja, laskiaispullia, avantoa ja ennen kaikkea luonnon kauneutta. Pidän talviurheilulajeista mutta luistimia en ole saanut vuosiin jalkaani, syystä taikka toisesta, se on vain jäänyt. Eteläisemmässä Suomessa ei ole ulkojäille juuri kyllä päässytkään… Koska en keksi mitään hyvää syytä olla menemättä luistelemaan, otan luistelun vakaaseen harkintaan.

 

Talvella on mukavan hiljaista, luonto nukkuu, kaikki on käymistilassa. Itsekin hoidan vain sen minkä pitää, enkä varsinaisesti saa aikaan mitään uutta, koska ei tarvitse. Kaikki on kivasti nyt. Keväällä herään ja alan elämään. Ennen vanhaan talvella tehtiin puhdetöitä ja kun kevät koitti, alettiin oikeisiin töihin. Onhan se näin tänäkin päivänä mutta nykyaikaistettuna. Talvella voin siis ottaa iisimmin.

 

Tämä talvi on ollut pitkästä aikaa sellainen talvi mistä minä pidän. Normaalisti en jaksa valittaa säästä mutta siihen kuoroon olen yhtynyt missä harmitellaan lumetonta talvea. Olen nauttinut näistä pakkasista toden teolla ja joka kerta kun se on kiristynyt, olen ollut vain hyvilläni ja päättänyt tykätä pakkasista ja lumesta. Seuraavaan kunnon talveen voi mennä taas vuosia. Saatan olla hullu, kun nautin tästä, mutta en välitä. Kuuntelen vain lumen iloista kirskuntaa kenkieni alla. Takkatulen lämmöstä nauttiminen tuon oman ihanan ja lämpöisen tunnelman, sen jälkeen, kun on viettänyt päivän raikkaassa pakkassäässä.

 

Toki ymmärrän talven haitat. Ei tämä ole kaikille iloista hyppelyä jäätiköllä eikä helppoa hengittämistä tai terveyttä ja hyvää vointia, ei kodin lämmöstä nauttimista eikä ehjiä vesiputkia. Itsekin tömähdin maahan niin suurella voimalla, että istuminen, seisominen ja makaaminen tuottivat suurta tuskaa usean päivän. Onneksi ei käynyt pahemmin. Mutta kylmyys on pukeutumiskysymys ja sitä mukaan, kun ilma kylmenee, tulee pukeutumiseeni lisää kerroksia. Siispä kiedon itseni villaan ja nautin elämästä.

 

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kommentoi!
Kirjoita nimesi