Mikä siinä Norjassa niin kiehtoo?

  0
  1668

   

  On siitä ainakin jo 15-vuotta, kun ensimmäisiä asuntoauto reissuja teimme täällä Norjassa. Koko vuono maa ajettiin ristiin rastiin monena eri kesänä. Hyvin monessa kauniissa paikassa tuli käytyä. Silloisena teini alkuna ei oikein osannut arvostaa uskomattomia maisemia mitä Norja tarjoaa. Vai osasinko?

  Hungarian Dance No.5

  Asuntoauto kurvaili mutkaisia vuoristo teitä, vähän väliä joku huikkasi katsomaan maisemaa johonkin suuntaan ja taustalla soi repeatilla Hungarian Dance levy. Silloin olisin voinut katkaista sen levyn ja paiskata lähimpään vuonoon. Monesti sitä varmaan tuli ehdotettua vanhemmilleni. Mutta yhä se levy siellä autossa on. Kaikista hulluinta tässä on se, että joskus saatan kuunnella näitä kappaleita ihan omasta halusta ja nautin niistä. Tainnut jäädä alitajuntaan joku kaipaus.

  Joku ihmeellinen olo noista reissuista on kuitenkin jäänyt. Kun istut kokonaisen päivän heiluvassa asuntoautossa. Alkaa sisälläsi vellomaan sellainen oksennus melkein tulee fiilis. Siihen ehkä kiteytyy kaikki se miksi minä tänne Norjaan olen muuttanut. Kun jotakin asiaa teet oksennukseen asti. Iskostuu se selkärankaasi lähtemättömällä tavalla. Siitä tulee jo osa sinua. Ehkä juuri tämä on käynyt minun kohdalla Norjan suhteen. Osa minua jäi tänne jo silloin kun olin nuori pojankloppi.

  Muistoja

  Joitakin paikkoja on jäänyt erityisesti mieleen niiltä reissuilta. En vain muista kaikkien nimiä lähellekkään. Ihan ensimmäisenä muistan erään sellaisen täydellisen hiekkarannan, josta avautui uskomaton vuono. Molemmin puolin huikeat vuoret. Siihen vuonoon laski iso joki, jossa oli niin kirkasta vettä että näin laskea siellä uiskentelevia kaloja. Muistan kuinka nuortamiestä harmitti kun virveli oli jäänyt kotiin. Mutta olipahan tullut mukaan kuitenkin rullaluistimet, jotka oli sinä kesänä ollut kovalla käytöllä. Aina kun pysähdyimme hyppäsin rullaluistimilla melkein liikkuvasta autosta tielle tekemään temppuja. Se oli ihan parasta silloin.

  Oslo jäi myös jotenkin erityisesti mieleen. Täällä oli jokin sellainen oma tunnelma. Mikä täällä on yhä edelleen. Kesäinen ilta kun laskeutuu Oslon ylle tunnen aina sen saman tunteen. Siinä on jotain sellaista, mikä saa aina olon hyvin lämpimäksi ja turvalliseksi. Elämäni ensimmäisenä iltana Oslossa. Ajoimme Holmenkollenin päälle, josta avautui upea maisema koko Oslo vuonolle. Se oli kesä iltana upea näky. Norjan kuuluisimmassa puistossa (Vigelandin puisto) eli ”kikkeli puisto”. Oli rullaluistelija pojalle paljon temppu paikkoja. Muistan aina ne yhdet raput, joita ländäsin tuon tuosta. Kyllä niissä taisi olla ainakin sen 5 ellei jopa 7 porrasta. Puistosta löytyi myös paljon patsaita ihmisistä, jotka kaikki olivat alasti. Siksi puistolle annoinkin nimeksi ”kikkeli puisto”.

  Askel vie

  Asun nyt Oslossa. Tapasin täällä rakkaan vaimoni. Saimme täällä 2 ihanaa lasta. Olen saanut tehdä täällä töitä yli 6-vuotta. Nyt kysyn itseltäni. Mikä tässä Norjassa niin kiehtoo? Tähän on helppo vastata. Luonto, ihmiset, elämän tyyli ja vuohen juusto.

  Sen voi selittää näin. Ihana vapaa-päivä. Ei kiire minnekään ja vihdoin pääset lähtemään TURille. Eli retkelle. Pakkaat reppuun evästä ja juotavaa. Hyppäät pyörän selkään. Pyöräilet jonkin matkaa. Laitat pyörän parkkiin puuta vasten ja jatkat matkaa jalan. Koko ajan kuljet polkua, joka johtaa ylös päin kauniissa metsässä. Vastaan tulee iloisia norjalaisia, jotka aina jonkusen sanan vaihtavat kanssasi. Samalla he tartuttaa sinuun positiivista energiaa. Heidän hyväntahtoisuudellaan. Vaeltaminen on oikein rattoisaa ja mukavaa. Huomaatkin olevasi jo huipulla ja jäät ihailemaan kaunista maisemaa, jossa silmä lepää. Eikä mihinkään ole kiire katsoessaan maisemaa. Otat eväsleivät repusta. Kotona olit laittanut vuohen juustoa leivän päälle. Ja sekös maistuu taivaalliselta luonnon helmassa. Tässä on hyvä olla. Niin tavallisen yksinkertaista, mutta niin suurenmoista.

  Tähän on jalkani minut tuonut. Olen joskus antanut niille luvan astua tuntemattomaan ja se on ollut todella vapauttavaa. Olen iloinen, että olen ottanut nämä kaikki askeleet. 

  Mitä kaikkea muuta Norja on? Siitä lisää toisella kertaa.

   

   

  KOMMENTOI

  Kommentoi!
  Kirjoita nimesi